NOS NieuwsAangepast

Zanger Peter Alexander overleden

Peter Alexander

Van zijn platen werden miljoenen stuks verkocht. Ook in Nederland verkocht hij veel albums. Hij zong vooral schlagers, maar ook bekende hits van anderen, zoals 'Delilah' van Tom Jones en 'Het kleine café aan de haven' van Vader Abraham.

Krijgsgevangene

Peter Alexander begon zijn carrière in 1945 toen hij als krijgsgevangene in diverse Britse kampen verbleef. Hij vermaakte de andere aanwezigen. Daarna hoopten zijn ouders nog even dat hun zoon dokter wilde worden, maar die hield het slechts één college uit op de universiteit van Wenen.

Hij schreef zich in voor een toneelopleiding en leerde zichzelf piano spelen en zingen. In 1951 verscheen zijn eerste plaat, een jaar later de eerste film. Alexanders grootste filmsucces was waarschijnlijk zijn vertolking van de ober Leopold in Im Weissen Rössl (1960).

TV-show

Vele jaren presenteerde hij op de Duitse televisie de Peter Alexander Show. Soms keken daar wel zo'n veertig miljoen Duitsers naar. Ook in gebieden in Nederland waar ZDF met een antenne op dak was te ontvangen, werd zijn show bekeken. In de televisiewereld kreeg hij de bijnaam 'Peter de Grote'.

De Oostenrijker kreeg diverse prijzen voor zijn gehele oeuvre en wordt beschouwd als de bekendste entertainer van Oostenrijk.

Na de dood van zijn vrouw en manager Hilde in 2003 verscheen hij niet meer in de openbaarheid. Peter Alexander was 84 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl