Noordwestelijk doorvaart Wikipedia

De Finse ijsbreker MSV Nordic is na 24 dagen op zee vanuit de Canadese stad Vancouver aangekomen in Groenland. Nog nooit heeft een schip zo vroeg in het jaar de noordwestelijke doorvaart voltooid. Het vorige record dateert uit 2008, blijkt uit de archieven van het Canadese ministerie van Visserij.

De verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan is een groot deel van het jaar bevroren. De ijslaag smelt in de zomermaanden en dat gebeurt, door de opwarming van de aarde, steeds vroeger in het jaar.

Tot een jaar of tien geleden bestond de doorvaart nog niet. In 1968 voer een aangepaste olietanker, zonder echte lading, voor het eerst in de zomermaanden langs de noordkust van Amerika, maar een poging het jaar erop strandde.

Drie jaar

De Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen leidde in 1903 een expeditie naar de noordwestelijke doorvaart. Het lukte hem wel, maar zijn schip raakte een paar keer vastgevroren en hij deed er uiteindelijk drie jaar over.

Sinds het begin van deze eeuw profiteren schepen steeds vaker van het dunner wordende ijs in de zomer boven Canada en Alaska.

STER reclame