Vreugde bij Lieke Martens en Shanice van de Sanden na het doelpunt van Vivianne Miedema

Oranje in halve finales EK na zege op Zweden

Nederland heeft de halve finales van het EK bereikt. Op De Vijverberg in Doetinchem won Oranje de kwartfinale tegen Zweden met 2-0 door doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd en was een paar keer dicht bij een treffer, voordat Lieke Martens na ruim een half uur scoorde. De aanvalster schoot vanaf zeventien meter een vrije trap over de grond raak.

De gretig ogende Miedema zorgde regelmatig voor dreiging. Ze was na zwak verdedigen twee keer kansrijk, maar kon niet profiteren van het mistasten van keepster Hedvig Lindahl bij een hoekschop van Sherida Spitse en een mistrap van Nilla Fischer.

Oranje in halve finales EK na 2-0 zege op Zweden

De voorsprong van Oranje was verdiend, maar ook Zweden was een paar keer gevaarlijk voor het doel van Sari van Veenendaal.

Zo kreeg Fischer een goede kopkans uit een corner en mocht Oranje van geluk spreken dat er geen Zweedse in de buurt was om een voorzet van Fridolina Rolfö af te ronden.

Miedema breekt ban

In de tweede helft moesten de Zweden wel komen en dat leverde meer ruimte en kansen op voor Oranje. Na tien minuten leverde dat de 2-0 op. Martens stuurde met een prachtige pass Shanice van de Sanden diep en zij legde de bal panklaar neer voor Vivianne Miedema, die beheerst afrondde.

Het was de eerste treffer op een groot toernooi voor Miedema. Ze was ook nog dicht bij de 3-0, maar ze schoot net naast.

Zweden probeerde het daarna met hoge ballen en dat leverde nog een paar hachelijke momenten op voor Oranje. Zo leek Lotta Schelin na een misser van keepster Van Veenendaal de 2-1 te maken, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.