Goos de Boer | RTV Noord
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

'Ruim 1600 claims aardbevingsschade ten onrechte afgewezen'

De 1634 claims wegens aardbevingsschade in het buitengebied van Groningen en Drenthe zijn ten onrechte afgewezen. Volgens het Groninger Gasberaad, een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, heeft onderzoek van een juridisch adviesbureau uit Rotterdam dat uitgewezen. De organisatie legt de onderzoeksresultaten voor aan Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen. Tegelijkertijd overweegt het Gasberaad naar de rechter te stappen.

De afwijzing werd in maart gedaan op basis van een beoordeling van Witteveen+Bos, een ingenieursbureau uit Amsterdam. Dat bureau kwam tot de conclusie dat de gaswinning geen aardbevingsschade had veroorzaakt in de buitengebieden.

Volgens RTV Noord leidde die conclusie direct tot woedende reacties, met name van de gedupeerden. Maar ook Groningse bestuurders en Tweede Kamerleden staken hun verbazing niet onder stoelen of banken.

Live scheuren

Het Groninger Gasberaad, het steunpunt voor bewoners in het aardbevingsgebied, vroeg een second opinion aan bij het Rotterdamse juridisch bureau VanNiekerkCieremans, gespecialiseerd in juridisch onderzoek naar technische schade aan gebouwen. Het bureau verwijt Witteveen+Bos met name dat is gewerkt met een theoretisch model. Die methode kan in de ogen van de juristen niet leiden tot de afwijzing van alle schadeclaims.

"Het rammelt aan alle kanten", zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad. "Schades afwijzen, terwijl mensen zelfs tijdens aardbevingen met eigen ogen live scheuren in de muur zien ontstaan. Het is van het begin af aan een onbegrijpelijk verhaal geweest. Dat is nu dubbel en dwars bevestigd door onafhankelijke specialisten op dit gebied."

Voor het Gasberaad is de uitkomst van het onderzoek mogelijk reden om naar de rechter te stappen, met de bedoeling om de Nederlandse Aardolie Maatschappij te dwingen de claims alsnog in behandeling te nemen. Maar eerst doet Top een "dringend beroep" op de Nationaal Coördinator Groningen. "Hier kan Alders niet omheen. We gaan ervan uit dat hij dit oppakt."

Advertentie via Ster.nl