Bewoners in een Parijse krottenwijk
NOS NieuwsAangepast

In Parijs wonen duizenden mensen in krottenwijken

 • Frank Renout

  correspondent Frankrijk

 • Frank Renout

  correspondent Frankrijk

In Parijs en omstreken liggen zo'n 120 krottenwijken. Daar wonen 7000 tot 9000 mensen, blijkt uit cijfers die correspondent Frank Renout verzamelde.

Ze staan op een oude spoorbaan: honderden krotten van planken en plastic zeilen. Ze zitten op de stoep en onder viaducten: honderden migranten met kleine tentjes. Ze zijn gebouwd langs de snelweg: bijna een kilometer aan krotjes, waar kinderen spelen langs voorbijrazende auto's.

In en rond Parijs zijn overal krottenwijken en illegale tentenkampen te vinden. Begin deze maand werd aan de noordrand van de stad zo'n kamp ontruimd. De politie kwam en verwijderde honderden tenten van het trottoir en uit de berm. De 2700 migranten die er woonden, werden naar een tijdelijk opvangadres gebracht.

Nu, drie weken later, zijn zo'n 500 migranten terug op precies dezelfde plek. Ze slapen op vieze matrassen op het gras, in tentjes onder viaducten en in krotjes langs de weg. Maar het probleem is veel groter.

 • NOS/Frank Renout
  Bewoners in een krottenwijk in Parijs
 • NOS/Frank Renout
  Een krottenwijk in Parijs
 • NOS/Frank Renout
  Bewoners leven in krotjes

In en rond Parijs liggen in totaal zo'n 120 krottenwijken. Daar wonen 7000 tot 9000 mensen. Het zijn Roma uit Oost-Europa en migranten uit landen als Afghanistan en Ethiopië. De meesten wonen verstopt: op een verlaten terrein, in een bos, of op een ongebruikt treinspoor.

President Emmanuel Macron zei deze week dat hij aan die situatie een einde wil maken. "Vóór het eind van het jaar slaapt niemand meer op straat of in bossen", zei hij. "Overal komt noodopvang."

Maar de praktijk is hardnekkig. Aan de oostkant van Parijs wonen Roma in krottenwijken die zijn gebouwd in de bossen. In vijf jaar tijd zijn die kampen 62 keer afgebroken door de politie. De bewoners werden steeds weggejaagd. En daarna bouwden ze een paar honderd meter verderop elke keer een nieuw kamp: al 62 keer.

Structurele opvang

In een park in Parijs, waar de afgelopen jaren al vaak kampen werden ontruimd, lopen nu weer zo'n 100 Afrikaanse mannen. Ze wassen er hun kleren bij een fontein en slapen in de grasperken.

Parijs heeft te weinig structurele opvang. En de toestroom blijft. "Er komen per dag nu zo'n 80 tot soms wel 200 nieuwe migranten in Parijs aan", laat de prefectuur weten.

Volgens hulporganisaties en ook burgemeester Anne Hidalgo is de situatie onhoudbaar. Maar plannen voor een concrete en structurele oplossing zijn er nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl