Lieke Martens en coach Sarina Wiegman tijdens de persconferentie voorafgaand aan de kwartfinale van het EK tegen Zweden
NOS NieuwsAangepast

Oranje EK-kwartfinale is voor Doetinchem 'de kers op de taart'

In Doetinchem zijn ze blij en trots dat de Nederlandse voetbalsters daar vanavond hun kwartfinale spelen tegen Zweden. "Het leeft hier enorm en dat Oranje hier vanavond speelt, is de kers op de taart", zegt sportwethouder Peter Drenth.

Het is een droom die uitkomt voor de stad in de Achterhoek. "We wisten al sinds de loting in november dat als Nederland eerste zou eindigen in de poule, dat ze hier de kwartfinale zouden spelen. Veel mensen zaten hier dan ook voor de buis te hopen dat de Oranjevrouwen zouden winnen en poulewinnaar zouden worden", zegt hij.

Het enthousiasme in de kleinste speelstad van het EK was al vanaf het begin heel groot, zegt Drenth. "Maar nu het zover is, zie je overal in de stad dat het leeft."

We hebben als Doetinchem nog nooit zo vaak in de krant gestaan als de afgelopen week.

Peter Drenth, wethouder Doetinchem

Doetinchem investeerde anderhalve ton om een EK-sfeer in de stad te creëren. "Als ik zie hoeveel mensen er zijn en hoeveel lol er aan wordt beleefd, is dat het meer dan waard geweest", vindt de wethouder. "Het pakt eigenlijk uit zoals we van te voren gehoopt hadden, en misschien nog wel iets meer."

Naar verwachting komen er vandaag in aanloop naar de wedstrijd duizenden fans naar Doetinchem, waar overigens voor het laatst dit EK gespeeld wordt. Ook bij de vier vorige duels was er veel belangstelling. En dat is goed voor de promotie van de stad, weet de wethouder. "Het zet Doetinchem op de kaart. We hebben als Doetinchem nog nooit zo vaak in de krant gestaan als de afgelopen week. Het is een mooie opsteker."

Een bakker in Doetinchem maakt deze speciale voetbalmuffins

De middenstand is ook blij met de extra mensen die het EK naar de stad trekt. Een bakker heeft daarom speciaal voor de gelegenheid oranje- en voetbalmuffins, voorzien van gras en een bal, gemaakt. "En we hebben ook nog slagroomgebakjes met het logo van speelstad Doetinchem gemaakt", zei hij. "Je merkt dat de wedstrijd leeft, dus we moesten wel wat."

Doetinchem kan dit EK heel goed gebruiken. We hebben wel een regiofunctie, maar uit de rest van Nederland weten mensen de stad maar moeilijk te vinden.

Robby Welling, Koninklijke Horeca Nederland

Op de zaterdagmarkt in het centrum van Doetinchem is bij een met vlaggen en oranje ballonnen versierde kraam de sinaasappelthee in de aanbieding. "Die is oranje en vandaag moeten we wel een mooie aanbieding hebben natuurlijk", zegt de verkoopster.

Ook aan Zweedse klanten heeft ze gedacht. "Voor hen hebben we blauwe vlinderthee. Als ze dan verliezen, kunnen ze hier een bakje troost halen."

De Oranjevrouwen trainen op de Vijverberg in aanloop naar het duel met Zweden

Robby Welling, de voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, noemt het "ontzettend leuk en goed" dat zijn stad nu in de belangstelling staat: "Doetinchem kan dat heel goed gebruiken. We hebben wel een regiofunctie, maar uit de rest van Nederland weten mensen de stad maar moeilijk te vinden".

De wedstrijd wordt gespeeld op De Vijverberg, het stadion van De Graafschap, dat helemaal uitverkocht is. Volgens de KNVB was de belangstelling voor de wedstrijd heel groot: "We hadden het stadion meerdere keren kunnen uitverkopen," zei een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl