De 'City of Lima', een Boeing 747 van de KLM Wikimedia Commons

Winst Air France-KLM neemt flink toe

tijd van publicatie

Air France-KLM heeft het afgelopen kwartaal een winst behaald van 367 miljoen euro. Dat is ongeveer negen keer zo veel als een jaar geleden, toen de luchtvaartmaatschappij 41 miljoen winst boekte. De omzet nam met ruim 6 procent toe.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft de groeiende winst en omzet vooral te danken aan een forse toename van het aantal passagiers. In april, mei en juni reisden 26 miljoen mensen met Air France-KLM. Dat is 7,5 procent meer dan vorig jaar.

Duurdere tickets

Ook hogere ticketprijzen leidden tot betere resultaten. De prijzen lagen het afgelopen kwartaal 2 procent hoger dan vorig jaar. Dat is verrassend omdat de vliegticketprijzen al jaren onder druk staan door toegenomen concurrentie van prijsvechters zoals Ryanair en EasyJet.

Vooral de Nederlandse tak van Air France-KLM leverde een flinke bijdrage aan de toegenomen winst en omzet. Volgens KLM-topman Pieter Elbers wist zijn maatschappij 10 procent meer passagiers te vervoeren. Daarnaast profiteerde KLM ook van ingevoerde kostenverlagingen.

Air France blijft achter

Air France probeerde de kosten ook omlaag te halen, maar liep vast op verzet van de Franse vakbonden. Met dochterbedrijf Joon wil Air France ook zijn winst gaan opkrikken.

Gisteravond werd bekend dat Air France-KLM een flink aandeel neemt in de Britse maatschappij Virgin Atlantic. Ook zijn er samenwerkingsdeals aangekondigd met het Amerikaanse Delta en China Eastern. Air France-KLM wil zo nog meer bestemmingen kunnen aanbieden aan de reizigers.

STER reclame