Doperwt verliest terrein op Nederlandse akkers
Het aantal hectaren waarop doperwten worden geteeld in Nederland is flink aan het krimpen. In tien jaar tijd is het areaal gehalveerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Was er in 2007 nog ruim 6000 hectare beplant met de erwten, dit jaar is dat nog iets meer dan 3000.
"Het is de markt", zegt CBS-landbouweconoom Cor Pierik. "In principe is de grond voor doperwten geschikt voor tientallen andere groentesoorten. Ieder jaar besluit de boer welke groente hij gaat telen om het meest te kunnen verdienen."
Er zijn steeds meer boeren die de erwten laten voor wat ze zijn, zegt Jan Roefs. Hij is zelf groenteteler in Noord-Brabant en verbonden aan land- en tuinbouworganisatie LTO. "We zien een verschuiving van Nederland naar België en Frankrijk. In Frankrijk telen die boeren heel veel graan en erwten passen daar beter bij qua bodemziektes."
Het is gewoon een vak hè, die boontjes groot krijgen.
Conservenfabrikant Hak, die zelf nog in Nederland teelt, onderschrijft dat. "Het areaal groenten en peulvruchten in Nederland is ruim tien jaar geleden fors teruggegaan door de sluiting van bedrijven als Burcht, Ruiten Troef en Jonker Fris", zegt een woordvoerder. Buitenlandse telers hebben volgens Hak een belangrijk deel hiervan overgenomen. Ook telen Nederlandse bedrijven vaker in het buitenland.
Wat ook belangrijk is: de gewassen zelf leveren steeds meer erwten op. De rassen én de teelmethodes worden beter, waardoor minder hectaren nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid productie, zegt teler Roefs. "Het is gewoon een vak hè, die boontjes groot krijgen."