NOS
NOS NieuwsAangepast

Conservatieve Iraanse tv-ster blijkt op vakantie niet zo streng

Een biertje drinken op je vakantie met je haar in een staartje. Moet kunnen, denk je misschien. Maar kan dat ook als je Azadeh Namdari bent, een populaire televisiester in Iran die de strenge Iraanse kledingvoorschriften predikt?

Deze vraag houdt de online gemoederen flink bezig. De presentatrice - bekend van haar ultraconservatieve denkbeelden - werd op haar vakantie in Zwitserland gefotografeerd: de haren onbedekt en een biertje in de hand.

https://twitter.com/rickygarvazir
Foto's van Azadeh Namdari in het park in Zwitserland

De meeste reacties gaan niet zozeer over haar onbedekte hoofd, zonder chador (een lichaamsbedekkend gewaad) of het biertje. Ze wordt vooral beschuldigd van hypocrisie.

"Zij promoot iets (het dragen van een chador) waar wij niet in geloven, en gebruikt alle media en publieke platformen om die boodschap te verspreiden", zegt de prominente Iraanse vrouwenrechtenactivist Asieh Amini.

"Het dragen van een hoofddoek of het niet drinken van alcohol is geen keuze in Iran: het is verplicht. Iemand die publiekelijk alcohol consumeert kan tot 72 zweepslagen krijgen."

Amini beschrijft hoe vrouwen in Iran parallelle levens leiden. "Eén leven in de openbare ruimte waar ze zich houden aan de wet, en het andere leven is een 'underground', privé-leven waar ze kunnen zijn zoals ze willen."

Volgens Amini laten de foto's van Namdari deze twee parallelle werelden zien. "Deze vrouw las iedereen de les over het leven dat ze zouden moet leiden volgens de strengst mogelijke islamitische levenswijze, zonder die regels aan zichzelf op te leggen. Daarom zijn de Iraniërs nu zo geschokt."

https://twitter.com/merry_8_4
De foto's van Azadeh Namdari in het park naast een foto van haar in haar chador

Namdari publiceerde na alle ophef een video waarin ze vertelt dat ze met familie en maharem - mannen bij wie je je niet hoeft te bedekken- op vakantie was en dat ze daarom geen hoofddoek hoefde te dragen. Later zei ze dat haar hoofddoek plotseling van haar hoofd was gegleden. Ze ging in de video niet in op het biertje.

Het is niet duidelijk of Namdari een alcoholisch of niet-alcoholisch biertje dronk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl