Stina Blackstenius (midden) wordt gefeliciteerd na haar gelijkmaker tegen Italië
NOS VoetbalAangepast

Getergde Zweedse voetbalsters zoeken eerherstel tegen Oranje

Vrouwenvoetbal is groot in Zweden. Wie daaraan twijfelt, hoeft maar een Zweedse krant open te slaan. Die staan sinds de onverwachte nederlaag in het derde groepsduel tegen Italië vol met kritiek.

Een nederlaag die ervoor heeft gezorgd dat Nederland zaterdag in Doetinchem de tegenstander is in de kwartfinales.

'Wij gaan Lieke Martens aan de ketting leggen'

De geroutineerde Zweedse aanvoerster Lotta Schelin wordt er niet nerveus van. "Kritiek is logisch als je verliest van een tegenstander waar je normaal van moet winnen. Vooral omdat het een kans was om te laten zien dat we de groep konden winnen."

Bij een ruime zege op Italië had Zweden boven topfavoriet en recordkampioen Duitsland kunnen eindigen. Maar dat liep even anders.

En dus zijn de Zweden uit op eerherstel tegen Nederland. "Het wordt een zware wedstrijd", zegt Schelin. "Ik denk dat we aan elkaar gewaagd zijn."

Geen geheimen

Daar komt nog bij dat Nederland en Zweden geen geheimen voor elkaar hebben. Onder anderen Mandy van den Berg, Daniëlle van de Donk en Lieke Martens hebben een verleden in de Zweedse competitie.

"Ik heb met Lieke samengespeeld bij FC Rosengård", vertelt middenveldster Helga Folkesson. "Ik ken haar heel goed, we gaan haar aan de ketting leggen."

Waarschuwing

Vorig jaar verloren de Zweedse vrouwen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in de groepsfase met 5-1 van Brazilië, maar bereikten vervolgens wel de finale tegen Duitsland in het Maracaña-stadion. Dat die finale verloren ging, doet niets af aan de veerkacht en klasse die de Zweedse vrouwen gedurende het toernooi etaleerden.

Nederland is gewaarschuwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl