Wiebe Wakker is met zijn elektrische auto aangekomen in Kuala Lumpur
NOS NieuwsAangepast

Wiebe is al 500 dagen onderweg in een elektrische auto

Hij heeft inmiddels 500 reisdagen en 51.000 kilometer achter de rug en is aangekomen in Kuala Lumpur: Wiebe Wakker, de man die met een elektrische auto van Nederland naar Australië rijdt om aandacht te genereren voor duurzaamheid.

En dat doet hij met een lege portemonnee, want via zijn project 'Plug me In' kunnen mensen hem een maaltijd, slaapplek en een stopcontact aanbieden. De reis vanuit India naar de Maleisische hoofdstad viel niet mee. Het was de grootste uitdaging van zijn reis tot nu toe.

Hij had een waslijst aan problemen, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal:

- Een kapotte veer die gelast moest worden;

- In Bangladesh werd zijn auto in beslag genomen door de douane. Hij moest terug naar India, maar moest toen eerst tien dagen wachten op een nieuw visum voor India;

- Eenmaal terug in India volgde een lekke band;

- Bij een controle bleek dat de wielophanging versleten was en er een nieuwe ingevlogen moest worden vanuit Delhi;

- Tot overmaat van ramp was er ook nog een kortsluiting in de garage, waardoor de lader van de auto ontplofte. Gevolg: hij kon alleen nog maar op een langzame lader verder rijden en moest een nieuwe lader laten invliegen vanuit Nederland.

Ondanks die problemen viel het elektrisch rijden door Zuidoost-Azië uiteindelijk mee, vervolgt hij. "Elektriciteit is eigenlijk overal. Daarom is het best makkelijk om in landen als Myanmar en Maleisië met een elektrische auto te rijden. Je kunt bij ieder tankstation wel terecht."

In India was het af en toe wat uitdagender, vertelt hij. Dat kwam vooral doordat de spanning op heel veel plaatsen lager is. Wakker: "Daarmee duurt het vijftig uur voordat de wagen vol is. Dus ik ben aardig wat dagen kwijtgeraakt met het zoeken naar normale stopcontacten."

Doel van het project is ook om via social media overnachtingen te vinden. Dat werkt wisselend. "In India ging dat het beste in de grote steden Mumbai en Delhi, daarna was ik afhankelijk van de hulp van locals die ik tegenkwam. Maar dat werkte ook wel. In een dorpje logeerde ik bij een man die wel iemand kende in een dorpje 200 kilometer verderop. Zo werd ik door India geloodst."

Iedere dag een avontuur

Heimwee kent Wakker tot zijn eigen verbazing nog niet. Hij vertrok 14 maart 2016 uit Houten. "Ik ben nu 500 dagen bezig. Mijn doel is Sydney te bereiken. Ik had verwacht dat ik tegen deze tijd wel moe zou zijn, maar je maakt zo veel mee onderweg. Elke dag is een avontuur en komt er wel wat leuks op je pad, waardoor ik meer energie krijg en geen zin heb om naar huis te gaan."

De auto is inmiddels bijna weer in orde, besluit Wakker. "Er is vorige week een nieuwe oplader aangekomen uit Nederland. Alleen de man van het verzendbureau had hem laten vallen. Er waren wat kleine onderdelen stuk. Er moesten nieuwe ventilatoren worden ingezet. Dat was nogal een gedoe. Ik hoop dat de oplader het vandaag weer helemaal doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl