Nederlandse workshops moeten Albanezen in eigen land houden
"Jullie hebben geen toekomst in Nederland." Dat is de boodschap van de Nederlandse overheid aan de inwoners van Albanië. Met een informatiecampagne, die 72.000 euro kost, moet deze boodschap het komende jaar bij zoveel mogelijk Albanezen in eigen land terecht komen.
Workshops en voorlichtingsbijeenkomsten in gemeentehuizen en op scholen in het hele land moeten ervoor zorgen dat er minder Albanezen naar Nederland komen.
De campagne richt zich op Albanezen die erover denken naar de Europese Unie te emigreren, en specifiek op de jongere generatie, legt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken uit.
"Op middelbare scholen worden workshops gegeven om jongeren direct te bereiken, daarin werken we samen met lokale partners. Ook zal social media worden gebruikt om de boodschap te verspreiden. We willen de bewustwording vergroten van de gevolgen van migratie naar de Europese Unie. Om die reden zal worden verteld dat Albanezen in Nederland geen kans maken op asiel."
Veilige landen
Albanië staat op de lijst van 'veilige landen'. Dat zijn landen die veilig genoeg zijn om naar terug te keren. Asielaanvragen uit veilige landen worden vrijwel altijd afgewezen.
Van alle asielaanvragen kwam vorig jaar een kwart uit landen die zijn aangemerkt als veilige landen. De meesten daarvan kwamen uit Albanië, gevolgd door andere Balkanlanden Kosovo, Macedonië en Servië. In maart 2016 waren Albanezen zelfs even de grootste groep asielzoekers, zelfs boven de groep asielaanvragen van vluchtelingen uit Syrië.
Instroom gedaald
De instroom uit veilige landen is inmiddels, in de eerste helft van 2017, aanzienlijk gedaald. Dat maakt de campagne niet minder belangrijk, vindt het Ministerie: "Het klopt dat de asielinstroom is gedaald, maar dat geeft geen garanties voor de toekomst."
Albanië kent een lange geschiedenis van migratie. De afgelopen 25 jaar, sinds de val van het communistische regime begin jaren 90, is Albanië een derde van de bevolking kwijtgeraakt door migratie naar het buitenland. Dat is de grootste bevolkingsuitstroom van alle landen in Europa. De meeste Albanese migranten wonen in Italië en Griekenland. De afgelopen jaren vertrekken Albanezen meer naar Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.
Een van de armste landen van Europa
De Albanese migratiecrisis is vooral te wijten aan de slechte economische situatie in het Balkanland. Albanië is een van de armste landen van Europa. Een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens en de werkeloosheid is hoog, vooral onder jongeren. Het land is kandidaat lidstaat van de Europese Unie, maar het einde van het proces tot toetreding is nog lang niet in zicht.
De campagne van de Dienst Terugkeer en Vertrek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) richt zich niet alleen op toekomstige asielzoekers, maar ook op mensen die van plan zijn illegaal in Nederland te verblijven. Albanezen gebruiken Nederland ook steeds vaker om illegaal door te reizen naar Groot-Brittannië. Er zijn daarom strengere controles in de havens van Rotterdam en Hoek van Holland.