Een Boeing 747 van Virgin Atlantic Joao Carlos Madau - Flickr / Creative Commons 2.0 by

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM neemt een flink aandeel in de Britse maatschappij Virgin Atlantic. Het Nederlands-Franse bedrijf zal 31 procent van de aandelen in het bedrijf overnemen van Virgin Group, de groep bedrijven van de Britse zakenman Richard Branson.

Daarvoor legt Air France-KLM 220 miljoen pond neer, omgerekend zo'n 250 miljoen euro. Tegelijkertijd nemen Delta en Chinese Eastern elk een aandeel van 10 procent in Air France-KLM. Dat levert de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij 751 miljoen euro op, veel meer dus dan het bedrag dat wordt betaald voor het aandeel Virgin.

Ook mogen Delta en Chinese Eastern elk een lid voordragen in de raad van commissarissen van Air France-KLM. De transacties moeten nog door de aandeelhouders en toezichthouders goedgekeurd worden.

Brexit

President-directeur van KLM Pieter Elbers noemt de deal een belangrijke stap voor KLM. "Het betekent dat we de banden die we al hebben met een aantal van onze partners verder verstevigen en dat onze klanten meer reismogelijkheden hebben."

Op de vraag of het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie invloed heeft op de samenwerking tussen de bedrijven, wil Virgin Atlantic nog niet ingaan. Het laat weten alleen rekening te kunnen houden met de huidige situatie, maar verwacht niet dat er na de brexit veel verandert.

Volgens de laatste cijfers draaide Virgin Atlantic in 2015 een omzet van zo'n 3,1 miljard euro. Verder had het toen een vloot van 39 toestellen.

STER reclame