Nederlandse fabrikant sluit kermisattractie die in VS afbrak

Aangepast
Twitter.com/obey_jbell

Het Nederlandse bedrijf dat de attractie heeft gemaakt die op een kermis in de Verenigde Staten afbrak, houdt alle zelfde soorten attracties dicht. Bij het ongeluk in de staat Ohio kwam een man van 18 om het leven en raakten zeven inzittenden gewond.

De attractie van fabrikant KMG, de Fire Ball, wordt in Nederland op verschillende kermissen gebruikt, onder meer in Tilburg. Op last van de fabrikant blijft de Fire Ball tijdens de hele kermis daar dicht en gaat de attractie na afloop terug naar de fabriek voor onderzoek.

Ook in familiepark Drievliet staat zo'n toestel. De attractie is vandaag niet opengegaan en blijft voorlopig gesloten.

Albert Kroon van KMG zegt geschokt te zijn door de beelden uit de VS. "Uiteraard omdat we die zelf gebouwd hebben, maar ook schokkend in het algemeen. Attracties worden niet gebouwd voor zulke ongelukken."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kermisattractie Ohio breekt af

Wat er zich heeft afgespeeld weet hij nog niet. Het bedrijf heeft vannacht overleg gehad met de VS, om te kijken wat er precies voorgevallen kan zijn. "Onze eerste noodzaak was de gewonde mensen die nog in de stoeltjes zaten daaruit te krijgen. Daarbij gaven wij telefonisch ondersteuning."

De attractie wordt door KMG verkocht als Afterburner. Het is een zogenoemde frisbee. Het kermistoestel heeft een lange slingerarm die tot 120 graden schommelt en maximaal 20 meter hoog komt. De gondel, waarin 24 mensen kunnen zitten, draait 15 keer per minuut heen en weer.

Hoeveel van dergelijke attracties er in Nederland staan, is niet helemaal duidelijk. "Het zijn er ongetwijfeld een aantal, zeer zeker twee à drie", zegt Kroon. De attractieproducent doet onderzoek naar het ongeval. Wat de gevolgen zijn voor de attracties in Nederland weet het bedrijf nog niet. Het wil eerst onderzoek doen naar de oorzaken van het ongeluk in de VS. "Of dat betekent dat we controles uitoefenen of attracties stilzetten is nog niet duidelijk."

Tilburg

Dezelfde attractie staat nu onder de naam 'Chaos' op de kermis in Tilburg. Eigenaar Toon van de Weerdt is ontzettend geschrokken. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd", zegt hij tegen de NOS.

Hij heeft vanochtend vroeg contact gehad met KMG. "We willen natuurlijk weten wat er mis is gegaan", zegt hij. Tot die tijd blijft zijn attractie dicht. Wanneer ze weer opengaan kan hij nog niet zeggen. "We wachten nu op meer informatie van de fabrikant."

De Chaos op de kermis in Tilburg Kermis FM

STER Reclame