Ouders, leerlingen en docenten van de in 2010 gesloten islamitische middelbare school in Amsterdam (archief)
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk einde aan getouwtrek islamitische school

De Raad van State beslist vandaag of een tweede islamitische school in Nederland de deuren mag openen. De stichting islamitisch onderwijs Amsterdam en omstreken (SIO) wil de school oprichten, maar de rijksoverheid en de gemeente Amsterdam houden dat al jaren tegen.

De belangrijkste reden voor de weigering van de overheid is een Facebookbericht van een van de ex-bestuursleden van de school. Hij schreef in 2014 dat hij terreurgroep IS steunt: "Leve ISIS en insjallah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken", schreef de man.

Volgens demissionair staatssecretaris Dekker van Onderwijs hebben de bestuursleden daarna in het openbaar geen afstand genomen van de uitspraak. Ook neemt hij het de bestuursleden kwalijk dat ze niet willen meewerken aan een onderzoek van de Onderwijsinspectie.

Hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens van de Tilburg University denkt dat Dekker geen schijn van kans maakt, omdat de overheid niet vooraf mag toetsen hoe een middelbare school zijn zaken wil regelen. De gemeente Amsterdam verloor om dezelfde reden al een rechtszaak tegen het bestuur van de school in oprichting.

Volgens Zoontjens mag de overheid bij de aanvraag voor een nieuwe school slechts naar twee criteria kijken: of er genoeg leerlingen zullen zijn en of de geloofsrichting officieel erkend is. Andere zaken, zoals de kwaliteit van het docentenkorps of de manier waarop een school de lessen inricht, kunnen pas gecontroleerd worden als de lessen begonnen zijn.

Schooljaar

Als de Raad van State bepaalt dat de oprichting van de school kan doorgaan, is het nog niet duidelijk of de lessen in het nieuwe schooljaar al kunnen beginnen. De gemeente Amsterdam, verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen, laat wel weten dat er een gebouw beschikbaar is voor de school. Het bestuur kan nog niet zeggen hoe ver de voorbereidingen zijn.

Onderwijskundige Zoontjens: "De school zou per 1 september startklaar moeten zijn, maar ik betwijfel of dat gebeurt. Dus heeft men weer een jaar gewonnen en dat is voor de overheid de winst van dit hele gedraal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl