Een klopjacht op daders van een plofkraak eindigde gisteren in Utrecht met een crash
NOS NieuwsAangepast

Proef in grote steden om plofkrakers hinderlijk te volgen

De politie gaat in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een proef doen om verdachten van plofkraken dichter op de huid te zitten. De criminelen moeten worden gestopt door ze hinderlijk te volgen, hun geld af te pakken en familieleden in de gaten te houden.

Er is een groep van zo'n 300 mannen die worden verdacht van ram- en plofkraken. Ze wonen voornamelijk in de regio's Utrecht en Amsterdam en zijn actief in Nederland en Duitsland. De proef moet nog dit jaar beginnen.

Behalve de politie gaan ook de gemeenten en de Belastingdienst de verdachten aanpakken. "We brengen hun geldstromen in kaart, zodat we crimineel vermogen kunnen afpakken. Ook zullen we ze vaker op straat controleren", zegt Jos van der Stap van het plofkraakteam van de Nationale Politie in het AD.

Celstraf

Familieleden van de criminelen worden ook gevolgd omdat bijvoorbeeld hun broers vaak op het slechte pad komen. Die moeten op school worden aangesproken en begeleid, zo is de bedoeling.

Overigens worden de criminelen die plofkraken plegen vaak ook van andere misdrijven verdacht, zoals drugshandel en moord. Een celstraf weerhoudt hen er volgens de politie niet van om hun criminele loopbaan voort te zetten. "Alleen arresteren heeft dus geen zin, we moeten meer doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl