Lieke Martens zwaait naar het publiek
NOS VoetbalAangepast

Oranjekoorts geeft voetbalvrouwen 'extra boost'

Liefst 2,4 miljoen mensen zagen maandagavond de Oranjevrouwen ten koste van België de kwartfinales van het EK bereiken.

De toenemende populariteit verbaast bondscoach Sarina Wiegman wel een beetje. "We wisten natuurlijk dat dit een heel groot evenement zou worden, dat er veel aandacht voor zou komen. Maar dat het zó groot zou worden, had ik ook niet verwacht."

De Oranjevrouwen genieten enorm van het thuisvoordeel. "We weten niet wat ons overkomt, het is geweldig. Het geeft zo'n enorme boost aan het team, dat is echt fantastisch", aldus Wiegman.

Spitse krijgt boost

"Het leeft in Nederland en dat geeft ons een extra boost, meer energie", voegt penaltyspecialist Sherida Spitse daar aan toe.

"En als de stadions dan ook nog vol zitten en helemaal oranje gekleurd zijn, dan hebben we zoiets van: kom op meiden, we willen hun ook laten zien wat we kunnen."

Spitse: het leeft in Nederland, dat geeft ons energie

Noorwegen, Denemarken en België werden al verslagen, zaterdag volgt de kwartfinale tegen Zweden, Duitsland of Rusland. "Niemand had gedacht dat wij negen punten zouden halen, dat geeft wel echt een lekker gevoel."

Spitse roemt de kracht van het team. "We zijn een collectief, doen het samen. Als het voetballend even niet gaat, leveren we heel veel strijd met elkaar. Dan zijn we een soort vechtmachine."

Groenen en Oranjekoorts

Ook Jackie Groenen geniet een dag na het bereiken van de kwartfinales van het EK nog even na, maar de blik wordt spoedig gericht op komende zaterdag.

"Deze week hebben we echt een beetje de Oranjekoorts meegemaakt", zegt Groenen een dag na de 2-1 zege op België. "We wisten dat we een moeilijke poule hadden en daarom ben ik hartstikke blij dat we drie keer gewonnen hebben. Het is echt genieten op het moment."

Groenen: het is echt genieten op het moment

De focus van de Oranjevrouwen zal na vandaag op zaterdag liggen als Zweden, Duitsland of Rusland de tegenstander is bij de laatste acht. Vanavond volgt daarover uitsluitsel.

Of Groenen een voorkeur heeft? "Dan toch het liefste Rusland. Maar eigenlijk maakt het niet uit, want we kunnen die landen hebben. We hebben een hartstikke sterk team en zijn er klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl