Paint-fans kunnen opgelucht ademhalen: het tekenprogramma blijft beschikbaar in de Windows Store. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt, nadat gisteren veel ophef was ontstaan over het voortbestaan van Paint. Het programma stond op een lijst met applicaties die volgens Microsoft verouderd zijn en daarom in de toekomst mogelijk worden verwijderd.

Uit die lijst maakten veel liefhebbers van Paint op dat het nostalgische tekenprogramma zou gaan verdwijnen na de volgende update van Windows 10. Met kleurrijke afscheidstekeningen, aangevuld met hashtags als #RIPpaint, zeiden ze het programma vast vaarwel.

In een verklaring noemt Microsoft "zo veel liefde" voor Paint "geweldig". Het computerbedrijf wil wel een en ander ophelderen: Paint staat straks dan wel niet meer standaard op een Windowsapparaat, maar blijft wel als (gratis) download beschikbaar in de Windows Store.

Update

Het is nog niet bekend wanneer de volgende Windows 10-update precies is, waarschijnlijk ergens in het najaar. Vanaf dan hoort Paint niet meer bij de standaardprogramma's, maar moet je de tekentool zelf downloaden. Tijdens deze 'Creators Fall Update' verdwijnen overigens ook andere programma's, zoals Outlook Express.

Windows 1.0

Paint bestaat al sinds 1985, als onderdeel van Windows 1.0. Aanvankelijk kon je er alleen zwart-witte tekeningen mee maken. In 1987 kwam er een kleurenversie. De uitstraling van Paint is in de loop der jaren grotendeels hetzelfde gebleven. Alleen de gereedschappen zijn verplaatst en er zijn meer soorten verfkwasten bij gekomen.

Eerder dit jaar introduceerde Microsoft nog het moderne 'broertje' van Paint: Paint 3D. In zijn verklaring zegt het computerbedrijf dat het Paint 3D, in tegenstelling tot het klassieke Paint, in de toekomst blijft updaten.

STER reclame