Toekomst van DTM onzeker ANP

Mercedes uit DTM: een donderslag bij heldere hemel

tijd van publicatie

Mercedes stapt na volgend jaar uit de prestigieuze autosportklasse DTM en gaat zich richten op de Formule E, het kampioenschap voor elektrische wagens. Volgens Mercedes is het tijd om nieuwe projecten te ontdekken. De Formule E is de eerste grote racecompetitie met volledig elektrisch aangedreven auto's. Onder meer Audi, Citroën en BMW zijn er ook al in actief.

"Een donderslag bij heldere hemel", verwoordt autosportjournalist René de Boer, tevens werkzaam in de organisatie van de DTM, het heersende gevoel.

"Ik kreeg maandagavond laat een telefoontje of ik het persbericht even wilde vertalen. Dit had niemand verwacht. Mercedes ís DTM."

De autofabrikant maakt het langst deel uit van het DTM-circus en rijdt sinds 1986 mee met privé-teams. Audi en BMW blijven nu over, maar die combinatie lijkt te licht voor een volwaardig kampioenschap.

"In het verleden was er een vergelijkbare situatie toen Opel in 2005 uit de DTM stapte", zegt De Boer. "Mercedes en Audi streden vervolgens zes jaar met elkaar alvorens BMW instapte. Maar minimaal drie merken moet je toch wel aan de start hebben."

Wat zijn dan de alternatieven? "Een van de mogelijkheden is een samenwerking met het Japans GT-kampioenschap. Dan moet je denken aan merken als Lexus, Toyota en Nissan. Op dit moment is dat de meest serieuze optie", weet De Boer.

Er rest nog anderhalf jaar om op zoek te gaan naar alternatieven, maar dat de DTM in zwaar weer zit is wel duidelijk. "Mocht de DTM in de toekomst wegvallen, dan verdwijnt er een compleet platform. Er zijn zo'n 5000 arbeidsplaatsen mee gemoeid. Er hangt een hele industrie aan vast. Een doemscenario", besluit De Boer.

STER Reclame