Op verschillende scholen krijgen slimme kinderen extra lesstof aangeboden
NOS NieuwsAangepast

Ouders zijn niet verplicht te betalen voor extra les voor slim kind

Scholen mogen ouders niet dwingen om geld te betalen voor extra lessen voor hun slimme kind. Er mag wel worden gevraagd om een bijdrage, maar die is niet verplicht. Dat zegt het ministerie van Onderwijs in een reactie op een klacht van de ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.

De organisatie sprak vanochtend in het Algemeen Dagblad zorgen uit over ouders die moeten betalen voor hun hoogbegaafde kind dat zich verveelt op de basisschool en extra moeilijke en prikkelende stof nodig heeft. Het gaat volgens woordvoerder Mark Weghorst van Ouders & Onderwijs om zeker een "paar tientjes" per week.

Ouders & Onderwijs zegt dat sommige scholen extra lessen voor hoogbegaafde kinderen weigeren als de ouders niet betalen. "Dan is het dus een verplichte bijdrage", zegt Weghorst. Hij verbaast zich erover dat sommige scholen wel gratis les aanbieden en andere niet.

Leerproblemen

Het ministerie van Onderwijs benadrukt dat geld eisen niet mag. Scholen moeten passend onderwijs bieden voor alle kinderen, dus voor zowel kinderen met leerproblemen als hoogbegaafden. "Ze mogen een vrijwillige bijdrage vragen, maar ouders zijn niet verplicht om die te betalen", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Dekker. "Het mag geen voorwaarde zijn."

Ouders & Onderwijs heeft geen cijfers over het aantal scholen dat geld vraagt. Bij de Inspectie van het Onderwijs komt er een enkele klacht per jaar over binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl