EPA
NOS NieuwsAangepast

Duterte: dealers en verslaafden kunnen kiezen tussen cel of hel

De Filipijnse president Duterte zet zijn harde strijd tegen drugs voort. Dat belooft hij in zijn tweede jaarlijkse toespraak tot het voltallige Filipijnse parlement sinds zijn aantreden.

Drugsverslaafden en drugsdealers kunnen volgens Duterte kiezen uit twee kwaden: de gevangenis of de hel. "Het gevecht houdt niet op totdat de handelaren begrijpen dat ze moeten stoppen. Omdat de gevangenis of de hel de enige alternatieven zijn."

Sinds Duterte zijn harde anti-drugsbeleid inzette, zijn duizenden mensen gedood die in verband worden gebracht met drugs. De meesten zijn door de politie doodgeschoten, maar er worden ook doodseskaders ingezet.

Applausje

In binnen- en buitenland is er veel kritiek op dat drugsbeleid, maar daar is Duterte niet van onder de indruk. In zijn toespraak benadrukte de president dat hij zich niets zal aantrekken van critici uit het buitenland, zegt correspondent Michel Maas. "Daar kreeg hij ook een applausje voor."

Drugs zijn volgens Duterte de bron voor alle ellende waar het land mee te maken heeft. Ze zijn een ideale bliksemafleider van alle andere problemen waar hij mee te maken heeft, zoals zijn economisch beleid, dat geen groot succes is.

"Want een land waar drugsdealers zo machtig zijn en zo veel criminaliteit is, daar komen geen investeerders naartoe. En dat is de reden waarom het zo slecht gesteld is met de investeringen in de Filipijnse economie", parafraseert Maas Duterte.

Marawi

In de toespraak ging Duterte ook in op de situatie in Marawi, op het eiland Mindanao. Islamitische strijders hebben daar een deel van de stad ingenomen en houden het al twee maanden bezet.

In een poging de opstand te bedwingen, stemde het Filipijnse parlement afgelopen weekend nog met grote meerderheid in met de verlenging van de staat van beleg.

Ook daar is veel kritiek op, die Duterte weer in de wind slaat, stelt Maas. "Alles wat hij doet, doet hij voor het land, zegt hij. Als het nodig is om die staat van beleg nog een keer te verlengen, zal hij dat ook doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl