De Tilburgse kermis
NOS NieuwsAangepast

Prikkelarme kermis uitkomst voor autisten en epileptici

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Kermis. Dat is lawaai, licht en actie. Vooral de Tilburgse kermis, een van de grootste van Europa. Tien dagen lang, met zo'n 250 attracties die een ware muur van geluid en licht produceren. Maar niet vandaag, op Blauwe Zondag. Dan gaan twee uur lang de geluidsinstallaties uit en de lichten worden gedimd.

Dat heeft de gemeente Tilburg opgenomen in de vergunning van de kermisexploitanten. Deelname is verplicht, van 12.00 tot 14.00 uur wordt een prikkelarme kermis door de gemeente gegarandeerd.

Zo kunnen mensen die niet tegen al dat lawaai kunnen ook eens lekker naar de kermis. Het kan dan gaan om mensen met autisme, ADHD, epilepsie of hooggevoeligheid.

Wat is nou twee uurtjes op tien dagen kermis. Dat moet toch kunnen.

Kermisexploitant

"We draaien al zes jaar een Blauwe Zondag", zegt de Tilburgse wethouder Erik de Ridder, "maar je zag toch dat sommige exploitanten niet meededen en gewoon het geluid vol aanzetten. En dan werkt het niet. Want dan kan jouw favoriete attractie wel lekker prikkelarm zijn, maar als de buren enorm kabaal maken, heb je daar gewoon last van." Daarom besloot Tilburg licht en geluid tussen twaalf en twee op zondag te verbieden.

De meeste exploitanten kunnen daar prima mee leven, maar een enkeling moppert. "Lawaai hoort bij de kermis", zegt een exploitant van een schiettent. "Ik vind dit heel jammer, maar we kunnen er niets tegen doen. Het is verplicht." Anderen vinden dat gezeur. "Wat is nou twee uurtjes op tien dagen kermis. Dat moet toch kunnen".

Guido

Guido (26) en John (31) genieten intussen. Ze hebben allebei een eind gereisd voor de prikkelarme kermis. Guido is dol op zweefmolens, hoe harder hoe liever. Maar als er te veel lawaai is, trekt hij het niet meer. "Ik kan het niet goed uitleggen, maar dan raakt mijn hoofd te vol. Dan ben ik tot niks meer in staat; het is alsof ik verlamd raak."

John is dol op spookhuizen. Over de kermis lopend vindt hij er drie, en die bezoekt hij allemaal. Spookhuizen? Dan hoor je toch allemaal enge geluiden? "Ja, maar dat is geen lawaai. Het is gewoon geluid, en bovendien geluid dat je kunt verwachten. En daar kan ik prima tegen, dat vind ik zelfs spannend", zegt hij, en gaat op zoek naar het vierde spookhuis.

John in het spookhuis

Als om 14.00 uur het geluid op de kermis weer vol aangaat, gaan de meeste prikkelarme kermisgangers snel weg. Guido houdt het nog wel vol, maar John kijkt alleen nog maar op zijn mobieltje. Hij hoort niet meer wat er gezegd wordt. Ziet niet meer wat er om hem heen gebeurt. Het geluid heeft hem meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl