Het hoofdkwartier van de BBC AFP

De maat is vol voor de vrouwen van de BBC. In een open brief eisen veertig BBC-gezichten dat er snel iets wordt gedaan aan de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen bij de Britse omroep.

"De BBC wist al jaren dat er een verschil is. We willen het officieel gezegd hebben dat er nu iets aan moet gebeuren", staat in de brief aan de baas van de BBC. Onder de ondertekenaars zijn onder meer nieuwslezer Fiona Bruce, presentatrice Clare Balding en Wimbledon-commentator Sue Barker.

Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat er een groot verschil bestaat tussen de salarissen van mannelijke en vrouwelijke presentatoren bij de BBC. In de lijst met veelverdieners van de BBC is twee derde man.

Vrouwen afwezig

In de top-10 staat slechts één vrouw, Claudia Winkleman van Strictly Come Dancing. Zij verdient met haar 450.000 pond per jaar aanzienlijk minder dan de nummer een, Top Gear-presentator Chris Evans, die meer dan 2 miljoen krijgt.

Ook bleken mannen vaak voor dezelfde functie een hoger salaris te krijgen dan vrouwen. Zo staat Newsnight-presentator Emily Maitlis niet in de lijst, maar haar mannelijke collega's wel.

Dit is voor ons een kans om met krachtige en luide stem voor alle vrouwen op te komen.

De vrouwen in de open brief

"Dit bewijst wat velen van ons al jaren wisten: dat de vrouwen van de BBC voor het zelfde werk minder krijgen dan de mannen", schrijft de groep. De vrouwen geven toe dat ze zelf een bevoorrechte positie hebben in vergelijking met anderen, maar willen ook opkomen voor hen. "Dit is voor ons een kans om met krachtige en luide stem voor hen op te komen."

De vrouwen vinden het niet voldoende dat de omroep voor 2020 de ongelijkheid wil rechttrekken. Ze bieden omroepbaas Tony Hall aan om te overleggen over hoe dat sneller kan.

De BBC wijst erop dat het salarisverschil bij de omroep al kleiner is dan in de rest van de samenleving (10 tegen 18 procent). Ook zegt een woordvoerder dat het niet mogelijk is het personeelsbeleid in een klap te wijzigen. "Maar we zijn ervan overtuigd dat als deze cijfers volgend jaar weer worden gepubliceerd, we al veel vooruitgang hebben geboekt."

STER reclame