Nieuw vrijgegeven foto van Diana met William
NOS NieuwsAangepast

Prins William over laatste telefoontje met Diana: ik wilde snel ophangen

De Britse prinsen William en Harry zijn in een nieuw interview open over de laatste keer dat ze hun moeder Diana spraken. De documentaire Diana: Our Mother wordt morgen uitgezonden op de Britse zender ITV.

"Harry en ik wilden snel weer afscheid nemen, zo van 'tot later'. Als ik had geweten wat er zou gebeuren dan was ik natuurlijk minder blasé geweest."

William vertelt dat hij gehaast was toen zijn moeder belde uit Parijs. Hij en zijn broer (toen 15 en 12) logeerden bij oma Elizabeth op het landgoed Balmoral en wilden snel weer spelen met hun neefjes en nichtjes.

Diana door de ogen van haar zoons

Diana kwam op 31 augustus 1997 om bij een auto-ongeluk in Parijs, toen ze achterna werd gezeten door paparazzi. William weet nog waar hij kort daarvoor over praatte met zijn moeder, maar geeft geen details. "Maar dat telefoontje zal ik nooit vergeten."

Harry zegt dat hij zich niet alles meer kan herinneren. "Maar wat ik wel weet is dat ik de rest van mijn leven spijt zal hebben over hoe kort het telefoontje was", zegt hij. "Ik wist toen niet dat het de laatste keer was dat ik mijn moeder zou spreken. Als ik daarvan maar een vermoeden had gehad, dan was het gesprek totaal anders verlopen."

Nieuw vrijgegeven foto van Diana met Harry

William zegt in het programma dat hij voor zijn kinderen de herinnering aan 'granny Diana' levend probeert te houden. Er staan foto's van Diana in hun huis en hij vertelt verhaaltjes over haar voor het slapen gaan.

"Het is belangrijk dat ze weten dat ze twee grootmoeders hebben", zegt de prins. "Dat ze weten wie ze was en dat ze bestaan heeft."

Hij vermoedt dat Diana een onstuimige oma zou zijn geweest, een "nightmare grandmother". "Ze zou waarschijnlijk rond badtijd binnen zijn komen vallen, allemaal onrust veroorzaken met bubbels en badwater overal en dan weer vertrekken."

Stout

Zelf gaf ze haar zoons altijd het advies: je kan zo stout zijn als je wil, maar zorg dat je niet gesnapt wordt. Onder dat motto verstopte ze bijvoorbeeld snoepjes in hun voetbalsokken.

William herinnert zich ook hoe ze hem als 12-jarige eens overviel met een bezoek van Cindy Crawford, Naomi Campbell en Christy Turlington, supermodellen waar William posters van op zijn kamer had hangen.

"Ik werd knalrood en wist niet wat ik moest zeggen en stamelde wat en ging onderuit op de trap naar boven. Ik was volledig onder de indruk. Dat is een grappige herinnering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl