NOS
NOS NieuwsAangepast

Populaire kinder-app Musical.ly blijkt eenvoudig af te tappen

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Carlijn staart in de camera van de onder kinderen razend populaire app Musical.ly. Naast het zwembad playbackt ze op de woorden van de Nederlandse zangeres Djamila.

Via Musical.ly kunnen mensen - in de praktijk vooral kinderen en jongeren - playback- en dansfilmpjes met elkaar delen. Carlijn heeft er een privé-account, maar als ze het filmpje even later uploadt, kan toch de hele wereld meekijken. Dat komt doordat ze een openbaar wifi-netwerk gebruikt.

Populaire meidenapp blijkt zo lek als een mandje

Musical.ly past geen beveiliging toe, waardoor het op openbare wifi-netwerken mogelijk is om te bekijken wat kinderen versturen via de app. Ook filmpjes die door gebruikers van de app worden bekeken, kunnen eenvoudig worden onderschept. Openbare wifi-netwerken bieden daarvoor geen beveiliging.

Kinderen gebruiken Musical.ly voor vrij persoonlijke video's, zegt opvoedingsdeskundige Justine Pardoen. "Net als wij vroeger een bandrecorder gebruikten", zegt ze. "Ze staan dan bijvoorbeeld in hun onderbroek te dansen."

Als dat soort filmpjes door kwaadwillenden worden onderschept, zou dat bijvoorbeeld interessant kunnen zijn voor verzamelaars van kinderporno, zegt Pardoen.

Veel andere apps, zoals Facebook, Instagram en Whatsapp, hebben de afgelopen jaren de beveiliging juist sterk verbeterd, waardoor hackers niet meer makkelijk kunnen meekijken. Het is onduidelijk waarom Musical.ly dat niet heeft gedaan; het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

Wie op een openbaar wifi-netwerk toch graag apps als Musical.ly wil gebruiken, kan het beste een vpn-app downloaden. Daarmee wordt de verbinding versleuteld, zodat niemand kan meekijken.

Ook privéfilmpjes Musical.ly eenvoudig te onderscheppen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl