Van Vleuten blijft achtervolgers voor en wint La Course Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ze was de prooi waar al haar concurrenten jacht op maakten. Maar van een echte jacht in de straten van Marseille was nooit sprake. Daarvoor was Annemiek van Vleuten veel en veel te sterk.

"Ik jaag liever zelf dan opgejaagd te worden", vertelde de winnares van La Course. "Maar ja, ik had goede benen".

Van Vleuten verdedigde in de achtervolgingsrace een voorsprong van 43 seconden op eerste achtervolger Lizzie Deignan na haar zege op de Izoard afgelopen donderdag. De Engelse oud-wereldkampioene koos ervoor om niet alleen in de achtervolging te gaan, maar te wachten op ploeggenote Megan Guarnier en concurrente Elisa Longo Borghini.

Reactie Van Vleuten na zege La Course

Die combine vond plaats achter de rug van Van Vleuten. "Ik had niet verwacht dat Longo Borghini ook zou meerijden. Na het keerpunt kwam ik de achtervolgers tegen en zag ik dat ze samenwerkten. Drie-tegen-een, daar werd ik wel een beetje nerveus van. Ik bleef bij mijn plan: gewoon zo hard mogelijk gaan."

Die zenuwen bleken niet nodig. De ontketende Van Vleuten hield niet alleen stand tegen haar achtervolgers, ze breidde haar voorsprong zelfs uit. En dus mocht ze in het imposante Stade Vélodrome de bloemen in ontvangst nemen.

"Dit was een mooie bonus", aldus Van Vleuten. "Maar de Izoard was het hoogtepunt, dat was een van de mooiste zeges in mijn loopbaan. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik daar aan denk."

Toekomst

Ook al was Van Vleuten onbetwist de beste in de spectaculaire tweedaagse wedstrijd, liefst wint ze op de ouderwetse manier. "Ik vind het goed dat ze iets nieuws proberen. Maar het liefst wil ik gewoon een etappekoers van een week, met een echte tijdrit erin. Alleen die Izoard mogen ze erin houden!"

Van Vleuten gehuldigd als winnares La Course

STER reclame