Een file in de buurt van de Gotthardtunnel
NOS NieuwsAangepast

Vakantiefiles op weg naar Zuid-Europa

Het was deze zaterdag druk op de Europese wegen. In Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland stonden al vroeg vakantiefiles.

Zoals elke zomer was het vannacht al raak op de A2 bij de Gotthardtunnel van Zwitserland richting Italië. Daar bedroeg de vertraging rond het middaguur nog steeds anderhalf uur. Bij de grensovergang moesten mensen nog een uur wachten.

Duitsland loopt vol

In Oostenrijk was er op de A10 veel vertraging bij de Tauerntunnel, tot verbazing van Wijnand Zwaan van de ANWB. "Ze hebben die tunnel net verbreed, maar kennelijk niet voldoende", zegt hij.

In Duitsland was het vooral druk door wegwerkzaamheden. Vooral op de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg stond het vaak vast.

Daar stond vanochtend vroeg 20 kilometer file door wegwerkzaamheden. "Als die er niet waren geweest, zou het wel doorrijden", zegt Zwaan.

In Italië is de A1 tussen Rome en Florence dicht vanwege een grote bosbrand. En automobilisten moeten rekening houden met een vertraging van een half uur op de A22 tussen Verona en San Michele All'adige-Mezzocorona.

Vakantiegangers gaan zwaar bepakt op pad

Op de Franse wegen was het druk op de bekende knelpunten, zoals bij Lyon. In de loop van de ochtend werd het ook steeds drukker ten zuiden van Lyon. Ook op de A71 tussen Orléans en Bourges stond het vol.

Ondertussen nemen de files behoorlijk af, al is staat er nog wel 14 kilometer file op de A7 bij Marseille. De vertraging bedraagt daar 40 minuten.

Om 12.00 uur was het hoogtepunt in Frankrijk. Toen stond er 556 kilometer in het hele land. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar in hetzelfde weekend.

Het is nog geen Zwarte Zaterdag. De drukste dagen zijn volgend weekend en het weekend daarop. Het wordt dan voller op de weg, doordat veel mensen terugkomen van vakantie. "Het is nu eerder een Donkergrijze Zaterdag", zegt de ANWB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl