NOS WielrennenAangepast

D66 Groningen wil fietspad naar Mollema vernoemen

Als het aan gemeenteraadslid Tom Rustebiel ligt wordt het fietspad waarop Bauke Mollema dagelijks naar school fietste omgedoopt tot Mollemafietspad. Nadat de 30-jarige wielrenner afgelopen zondag de 15e etappe op zijn naam schreef was het idee snel geboren.

Het idee is volgens het gemeenteraadslid van D66 Groningen bedacht nadat hij de etappeoverwinning van Mollema zag. "Zoals misschien wel een miljoen andere Nederlandse fietsliefhebbers zat ik met kippenvel op mijn armen de etappe te bekijken. Ik was bij mijn schoonouders in Friesland en op de terugweg naar huis reed ik via Zuidhorn over de Mollema-berg, zoals de brug bij Nieuwklap heet. Toen ik thuis was besefte ik dat het misschien wel een iconisch traject is geworden."

Het fietspad was voor Mollema dagelijkse kost. De jonge wielrenner kwam vanuit Zuidhorn en reed over de open wegen richting zijn school in Groningen. Hangend op zijn ligstuur probeerde hij elke dag harder te rijden en al snel werd hij door de plaatselijke fietsclub gevraagd om te komen trainen.

Mollema: dit is echt een supergevoel

Rustebiel belde die avond nog zijn partijgenoten en ze waren er snel over eens dat de prestaties van Mollema door de vernoeming in de verf kunnen worden gezet. "Het is niet alleen om de held Mollema te eren, maar ook als een mooie boodschap voor iedereen die nu over dat fietspad rijdt. Je kan laten zien dat je door dagelijks naar school te fietsen een hele sterke kerel kan worden."

Groninger of Fries

Het is ondertussen een regelmatig terugkerende discussie geworden. Is Bauke Mollema nu een Groninger omdat hij in Groningen is geboren, of is hij een Fries vanwege zijn afkomst? In het Friesch Dagblad was de opa van Mollema duidelijk. Via een ingezonden brief liet de Fries weten dat de roots van Mollema wel degelijk Fries waren. "Ik pik het niet langer dat ze mijn kleinzoon Groninger noemen. Zijn opa's, oma's en ouders zijn Fries. Je bent toch ook niet meteen een Chinees als je in China wordt geboren", aldus opa Mollema.

Ook voor Rustebiel is de discussie niet onbekend. "Deze discussie ken ik als geen andere. Wat ons betreft ligt het niet zo scherp. Of hij zichzelf Groninger of Fries noemt is aan hem. Het feit is wel dat zijn fiets-roots op dat bijzonder stuk tussen Zuidhorn en Groningen liggen."

Volgens het gemeenteraadslid hoeft de opa van Mollema niets te vrezen. Het fietspad ligt in een echt Gronings landschap langs een provinciale weg. Die weg heet de Friese straatweg, wat goed nieuws is voor de opa van Bauke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl