Shanice van de Sanden en Stefanie van der Gragt ANP

Tackelen, shirtje trekken, de Denen zijn klaar voor Shanice

tijd van publicatie Aangepast

Is er een speelster op het EK zo snel als Shanice van de Sanden? "Nee!", zegt ploeggenote Stefanie van der Gragt zonder enige twijfel. "Jazeker", denken ze bij de Denen.

Denemarken is donderdagavond de tweede tegenstander van Nederland op het EK voetbal. Beide ploegen wonnen hun eerste groepswedstrijd en dus is aan beide zijden het optimisme groot.

Natuurlijk weten ze bij Denemarken wie Shanice van de Sanden is, dat ze de winnende goal maakte in de openingswedstrijd tegen Noorwegen en dat ze razendsnel is op de rechterflank. Maar de Denen zijn ervan overtuigd dat ze haar kunnen afstoppen. "Gewoon tackelen", zegt keepster Stine Pedersen. "Of shirtje trekken als de scheidsrechter niet kijkt", vult een ploeggenote aan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe stoppen de Denen Shanice van de Sanden?

Taai en fysiek

De speelsters zeggen het met een knipoog tegen verslaggever Jeroen Gortworst, die voor het Youtube-kanaal van NOS Sport de rubriek Spion van Oranje maakt. Maar volgens de Denen langs het trainingsveld zit er wel degelijk een kern van waarheid in. Een journaliste van TV2 vindt het Deense team taai en fysiek. "Ik geef ze een goeie kans om te winnen."

Daarvoor hebben de Denen dus hun eigen 'Shanice the Beast', in de persoon van middenvelder Katrine Veje. Keepster Pedersen weet het zeker: "Aan de bal is niemand sneller dan Katrine. Ook niet bij het Nederlands elftal."

"Ik kan het me niet voorstellen", zegt Van der Gragt. Van de Sanden zelf kan wel lachen om de Deense intimidaties. "We zullen het tijdens de wedstrijd wel zien. Ik blijf gewoon doen wat ik altijd doe en hopelijk ben ik dan weer unstoppable."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dronk de koning bier met Van de Sanden en Van der Gragt?

De Oranje-speelsters realiseren zich dat ze nog een lang weg te gaan hebben naar een Europese titel en dat de tweede wedstrijd net zo belangrijk is als de eerste. "Kom maar op met die Denen. We moeten er net zo ingaan als tegen Noorwegen", zegt Van der Gragt, die tijdens de openingswedstrijd halverwege de tweede helft inviel. Het waren haar eerste officiƫle speelminuten na maanden blessureleed.

'Veel over de grond'

Bondscoach Sarina Wiegman refereerde zondagavond tijdens de persconferentie aan de 'twee lange bomen' in de verdediging van Oranje. Samen met Anouk Dekker vormt Van der Gragt een ideaal duo als de tegenstander de lange bal speelt. Daarom is de kans groot dat ze dit EK nog vaker in actie zal komen. "Ik ben fit, voel me goed en hoop op meer", zegt Van der Gragt.

De Denen hebben zich al ingesteld op het mogelijke verdedigingsduo en hun tactiek bepaald. "Veel over de grond spelen. En pas maar op voor panna's", waarschuwen ze.

STER Reclame