Froome, Bardet en Urán EPA

Chris Froome heeft goede zaken gedaan in de eerste Alpenetappe van de Ronde van Frankrijk. De Brit pareerde op de Col du Galibier de aanvallen van Romain Bardet en Daniel Martin en verloor geen tijd op zijn concurrenten in de zeventiende etappe, die werd gewonnen door Lotto-Jumbo-renner Primoz Roglic.

Fabio Aru liep wel schade op. De Italiaan wist een eerste aanval van Bardet op de groep-Froome nog te pareren, maar moest bij een tweede tempoversnelling het antwoord schuldig blijven.

Urán nieuwe nummer twee in klassement

Op de top van de Galibier had Aru een achterstand van 17 seconden op Froome en de anderen, op de finish was dat opgelopen naar 31 tellen. Daardoor is Rigoberto Urán de nieuwe nummer twee in het klassement op 27 seconden van het klassement, net als Bardet.

Het algemeen klassement NOS

Roglic was in de zware Alpenrit over 183 kilometer naar Serre-Chevalier de beste van een groep vroege vluchters. In die groep verrichtte Bauke Mollema beulswerk voor Alberto Contador, maar de Spanjaard bleek niet goed genoeg om het gedane voorwerk een succesvol vervolg te geven.

Op de Galibier sprong de sterke Roglic weg, terwijl de anderen werden ingerekend door de groep met de favorieten. Roglic is de eerste Sloveen die een Touretappe op zijn naam wist te schrijven.

Froome overleeft eerste Alpenrit, Roglic wint etappe

Groenetruidrager Marcel Kittel was het voornaamste slachtoffer van een grote valpartij aan het begin van de etappe. Kittel stapte nog wel op, maar kneep halverwege de etappe toch in de remmen.

Door die valpartij was er een kopgroep ontstaan van zo'n dertig man, met daarin een reeks erkende aanvallers. Alberto Contador had de slag gemist, maar overbrugde in zijn eentje op knappe wijze een gat van een paar minuten. Bauke Mollema zat in de kopgroep en koerste zeer sterk, maar moest in dienst rijden van Contador.

Dat deed Mollema zo goed dat de kopgroep aan de voet van de Galibier nog maar twaalf man telde. Nu moest Contador het zelf doen, maar hij bleek niet op te kunnen tegen Primoz Roglic. De Sloveen demarreerde op imposante wijze en vloog vervolgens naar de ritzege.

De uitslag van de zeventiende etappe

STER reclame