Het boorplatform Polar Pioneer en een bevoorradingsschip van Shell voor de kust van Alaska
NOS Nieuws

Shell zoekt toch weer olie in Noordpoolgebied, aandeelhouder boos

Shell gaat toch weer naar olie boren in het Noordpoolgebied. Eind 2015 besloot de oliemaatschappij te stoppen met proefboringen in de zee bij Alaska.

Maar deze maand heeft de Amerikaanse overheid toestemming gegeven voor een nieuw project, geleid door de Italiaanse oliemaatschappije ENI. Shell heeft een belang van 40 procent in dat project. Het plan is om in december te beginnen met proefboringen in de Beaufortzee ten noorden van Alaska.

Net voordat president Trump aantrad verbood president Obama op basis van een wet uit 1953 voorgoed het boren naar olie in een groot deel van de zee bij Alaska. Maar het project waar de regering-Trump nu toestemming voor geeft ligt buiten dat gebied.

"Het plan van ENI is solide en goed overdacht", aldus de directeur van het Amerikaanse Bureau voor Oceaan Energie Management, dat de toestemming gaf. "We weten dat er grote olie- en gasreserves onder de Beaufortzee zitten, en we kijken ernaar uit om met ENI samen te werken om deze energiebronnen te ontwikkelen."

Aandeelhouder boos

De actiegroep Follow This, die ook aandelen Shell heeft, is boos over de plannen van Shell. "In een wereld die klimaatverandering wil beperken en waarin duurzame energie steeds goedkoper wordt, is geen ruimte voor dure olie van de Noordpool", zegt Mark van Baal van Follow This. "Tegen de tijd dat dit project olie zal opleveren, wij schatten rond 2030, is deze olie zowel te duur als onnodig."

Shell: dicht bij de kust

Shell zegt in een reactie al sinds 2006 met ENI in het gebied samen te werken. "Dit project bevindt zich dicht bij de kust in een deel van Alaska waar al decennialang exploratie en productie van olie en gas plaatsvindt", aldus een woordvoerder.

ENI wil vanaf een eiland naar olie boren verderop in de zee, een paar kilometer buiten de kust. De eerdere plannen van Shell betroffen het boren vanaf een drijvend platform, midden in de zee.

Shell zegt dat deze nieuwe plannen in lijn zijn met het besluit van het bedrijf om niet door te gaan met het zoeken naar olie in onontgonnen gebieden in de zee bij Alaska.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl