Pro Shots
NOS VoetbalAangepast

Scheidsrechter Vink neemt na 22 jaar afscheid

Hij had het moment liever zelf bepaald. "Zo wilde ik geen afscheid nemen." Maar toch, door blessures komt er na 22 jaar een eind aan de carrière in het profvoetbal voor scheidsrechter Pieter Vink.

Maart 1995. Vink reist af naar Noord-Brabant voor een wedstrijdje in de Eerste Divisie. Helmond Sport tegen HFC Haarlem. Zijn debuut in het profvoetbal. Niet veel later fluit hij in de eredivisie.

Vele hoogtepunten zouden volgen. Het allermooiste: de kampioenswedstrijd tussen FC Twente en Ajax in 2011. Vink: "Zelfs de datum vergeet ik nooit meer; 15 mei 2011. Een ervaring om nooit meer te vergeten."

Pro Shots
Vink tijdens de kampioenswedstrijd van FC Twente tegen Ajax in 2011

Stoppen. Met dat woord heeft de 50-jarige Vink moeite. "Eerst wil je je daar niet bij neerleggen, wil je er tegen knokken. Maar dat is tegen beter weten in. Gaandeweg komt de acceptatie. Het is mooi geweest zo."

Door een chronische hamstringblessure kwam Vink het afgelopen seizoen al niet meer in actie. Op 19 mei 2016 floot hij zijn laatste wedstrijd. Daarin zag hij Heracles Almelo in de finale van de play-offs met 2-0 winnen van FC Utrecht.

Een toekomst als videoscheidsrechter, een rol die hij afgelopen seizoen enkele keren vervulde, ziet Vink niet zitten. "Ik ben er even helemaal klaar mee. Ik ga andere dingen doen", vertelt hij vanaf zijn vakantieadres in Spanje.

Hij was erbij op het EK 2008, als eerste Nederlandse scheidsrechter in acht jaar. Kwartfinales in de Champions League; allen staan ze op het cv van een glansrijke carrière. Eentje waarvan de laatste pagina geschreven zal worden op zaterdag 29 juli, als hij afscheid neemt in de Kuip. Met op de achtergrond een oefenwedstrijd tussen Feyenoord en Real Sociedad.

Pro Shots
Pieter Vink zat eerder dit jaar in de wagen als videoscheidsrechter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl