De brandweer bij de brand in Diemen
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar optreden brandweer bij flat Diemen

Er komt een onderzoek naar de rol van de brandweer bij de brand in een flat in Diemen van vannacht. Dat hebben gemeente, politie en het Openbaar Ministerie besloten.

Nadat de brand was geblust, trof de politie een lichaam en een zwaargewonde persoon aan. Dat terwijl het pand al door de brandweer was geëvacueerd. Wethouder Scholten, die ook locoburgemeester is, vraagt zich af hoe dit kan.

De brand was op de begane grond, de slachtoffers werden gevonden op de twaalfde verdieping, nadat de brandweer al vertrokken was. "Het is nog niet helder wat daar precies gebeurd is, dat is onderwerp van onderzoek", zegt Scholten. "Wat wel opmerkelijk is, is dat je die mensen pas tegenkomt twee uur nadat de brandweer is vertrokken."

Naar huis

Het zijn twee mensen die allebei zelfstandig in het flatgebouw wonen. In wat voor ruimte ze precies gevonden zijn, kan Scholten niet zeggen, wel dat ze apart van elkaar zijn aangetroffen.

Het onderzoek wordt gedaan door een externe partij. Wie het gaat uitvoeren, is nog niet duidelijk. Daarover wordt pas een beslissing genomen als het gebouw is schoongemaakt en alle bewoners weer naar huis kunnen. Scholten verwacht dat dat nog wel 48 uur kan duren.

Over de omstandigheden wil hij niet speculeren. "Misschien heeft de brandweer wel voldoende aangeklopt bij die mensen en zijn ze niet naar buiten gekomen. Er kan van alles gebeurd zijn."

De politie houdt er rekening mee dat de brand is aangestoken en de recherche doet onderzoek naar de toedracht.

Bij de brand raakten ook drie mensen gewond door het inademen van rook. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl