Spoorwegpolitie bij de Thalys in Brussel (Archief) EPA

Extra beveiligingscheck op grote Belgische stations

time icon

België gaat op de treinstations Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal en Luik-Guillemins steekproefsgewijs bagage controleren. De VRT meldt dat de check alleen plaatsvindt in terminals voor hogesnelheidslijnen.

De maatregel is bedoeld om terroristische aanslagen, zoals die van vorig jaar in Brussel, te voorkomen. Hij gaat vandaag in. Ook krijgen agenten training om verdacht gedrag te detecteren.

Scanner

Op de drie stations wordt steekproefsgewijs bepaald van wie de bagage door de scanner moet. De Belgische spoorwegpolitie hoopt zo wapens en explosieven te onderscheppen. De check is vergelijkbaar met die op een vliegveld.

Minister Jambon van Binnenlandse Zaken ziet de extra beveiliging vooral als maatregel om af te schrikken. Het is volgens hem onmogelijk om elke terrorist uit de rij te halen, maar op deze manier wordt het kwaadwillenden wel moeilijker gemaakt.

Vertragingen

Begin dit jaar werd bekend dat bus-, trein- en bootreizigers die in België een kaartje willen kopen, een legitimatiebewijs moeten tonen. De informatie die daarop staat, wordt gebruikt om passagierslijsten aan te leggen. Jambon wil zo voorkomen dat terroristen zich snel via het openbaar vervoer verplaatsen.

De aanleiding voor de maatregel was de reis die de dader van de aanslag vorig jaar op de kerstmarkt in Berlijn heeft gemaakt. Die reisde na zijn terreurdaad per trein via Nederland, België en Frankrijk naar Italië.

Vervoersmaatschappijen verzetten zich tegen de registratie van internationale reizigers en hebben tegen het plan geprotesteerd bij premier Michel. Ze vrezen grote vertragingen.

STER Reclame