ANP
NOS NieuwsAangepast

Miljoenenboete voor Rusland wegens enteren schip Greenpeace

Rusland moet aan Nederland een schadevergoeding betalen van bijna 5,4 miljoen euro wegens het enteren van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise. Het schip dat onder Nederlandse vlag voer werd in 2013 aan de ketting gelegd en de bemanning werd gearresteerd en in hechtenis genomen. Het Permanente Hof van Abitrage, dat in Den Haag gevestigd is, heeft de hoogte van de boete vastgesteld.

De Arctic Sunrise hield in september 2013 een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom bij Moermansk.

Twee jaar geleden oordeelde het tribunaal al dat Rusland onrechtmatig had gehandeld door het schip te enteren en de arrestatie van de dertig bemanningsleden. Onder hen waren twee Nederlanders, campagneleidster Faiza Oulahsen en chef van de machinekamer Mannes Ubels.

Oulahsen en Ubels zaten twee maanden vast onder, zoals het hof dat noemt, "niet optimale omstandigheden". Het schip keerde pas een jaar later terug in Amsterdam.

Houding Rusland

De schadevergoeding die Rusland moet betalen, is opgebouwd uit een vergoeding voor de schade aan het schip en smartegeld voor het arresteren en vastzetten van de bemanningsleden.

Minister Koenders is tevreden over de uitspraak van het hof. Hij zegt dat de Arctic Sunrise gebruikmaakte van het recht om te demonstreren. Nederland heeft Rusland inmiddels gevraagd het bedrag te betalen.

Of Rusland dat doet, is nog maar de vraag. Rusland heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat het de autoriteit van het hof in deze zaak niet accepteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl