De achtertuin van het Johan de Witthuis Eran Oppenheimer (Rijksvastgoedbedrijf)

D66-leider Pechtold hoopt dat er deze week duidelijkheid komt over de vraag of het gaat lukken om een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie te vormen. Hij wijst erop dat de vier partijen al lang met elkaar praten en dat mensen zo langzamerhand weleens willen weten wat de kans van slagen is. "Daar ben ik zelf ook wel aan toe."

De onderhandelaars hebben aan het begin van de middag hun fracties bijgepraat over de vorderingen die ze sinds vorige week hebben gemaakt. Dat doen ze regelmatig.

Deze week zitten ze weer in het Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk in plaats van in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Het Johan de Witthuis heeft airconditioning, wat met dit warme weer prettig is. Bovendien is er een ommuurde tuin, zodat de onderhandelaars ongestoord naar buiten kunnen.

Volgens NOS-verslaggever Lars Geerts voelen ze zich hier meer thuis dan in de Stadhouderskamer, waar de ramen niet open kunnen omdat journalisten op het Binnenhof dan zouden kunnen horen wat er wordt besproken. Maar het lastige is dat deze ruimte door de Kamervoorzitter ter beschikking is gesteld. "Het is onbeleefd om er dan helemaal geen gebruik meer van te maken."

We gaan met goede moed door, we doen veel werk

CDA-leider Buma

De onderhandelaars spraken vanmorgen al een paar uur en zitten nu weer bij elkaar. Waarschijnlijk maken ze net als gisteren een lange dag. Volgens verslaggever Ron Fresen willen de onderhandelaars voor de vakantie een lijst met mogelijke afspraken naar het Centraal Planbureau sturen. Dat moet dan de effecten ervan op de economie en de overheidsfinanciën doorrekenen.

CDA-leider Buma en D66-leider Pechtold liepen tussen de middag van de Kneuterdijk naar het Binnenhof in Den Haag. De twee locaties liggen vlak bij elkaar.

Over de voortgang van de besprekingen zei Buma: "We gaan met goede moed door, we doen veel werk." De CDA'er is blij dat er de komende weken een vakantiestop is gepland.

STER reclame