EPA
NOS NieuwsAangepast

Meer koorknapen Regensburg misbruikt dan gedacht

De misbruikzaak van het beroemde kathedraalkoor van Regensburg is groter dan gedacht. Meer dan 500 koorknapen zijn de afgelopen decennia mishandeld en misbruikt door priesters en leraren. Een half jaar geleden werd er nog gesproken van 231 slachtoffers.

Volgens advocaat Ulrich Weber zijn 67 van de 500 kinderen niet alleen slachtoffer geweest van lichamelijk geweld, maar ook van seksueel misbruik. Dat stelt de advocaat in het eindrapport dat hij in opdracht van het bisdom heeft gemaakt. Weber is zeven jaar geleden met zijn onderzoek begonnen, toen de eerste gevallen aan het licht kwamen. Het gaat om vergrijpen tussen 1945 en begin jaren negentig.

Wegkijken

Weber heeft 49 priesters en leraren geïdentificeerd die schuldig zijn aan mishandeling en misbruik. In het rapport krijgen de oud-bisschop van Regensburg en de voormalig koorleider felle kritiek. Laatstgenoemde is Georg Ratzinger, de broer van emeritus paus Benedictus. Hem wordt wegkijken en gebrek van ingrijpen verweten, terwijl hij wist van het misbruik.

De huidige bisschop van Regensburg heeft vorig jaar excuses aangeboden. Slachtoffers van misbruik krijgen een schadevergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl