De jongens die bij de spoorweg-overgang bij Schillaard aan de slagbomen hingen en daar een veelbekeken filmpje van plaatsten op internet, hebben zich in de loop van de dag gemeld bij ProRail. Ze zeggen dat het hun enorm spijt.

Een woordvoerder van ProRail zegt bij Omrop Fryslân dat een van de jongens heeft gebeld en heeft verteld wie de schuldigen zijn. Het zou gaan om twee jongens van 16 en 17 jaar die aan de slagbomen hingen en een jongen van 18 die het filmde en op YouTube zette. ProRail doet aangifte en onderzoekt of het mechanisme van de bomen beschadigd is. Eventuele schade wordt op de jongens verhaald.

Ontoelaatbaar

Volgens de spoorbeheerder zijn ze geschrokken van alle aandacht voor hun acties op sociale media. "De daders betuigen diepe spijt en zien in dat hun gedrag ontoelaatbaar is geweest."

Spoorwet

De video zou al anderhalve maand geleden zijn gemaakt en pas later op internet zijn gezet. ProRail heeft veel reacties gekregen. "Je kunt op sociale media zien dat mensen heel verontwaardigd zijn." De woordvoerder wijst erop dat zulke gevaarlijke stunts een overtreding zijn van de Spoorwet.

STER reclame