Ryan Lochte
NOS SportAangepast

Braziliaanse rechter straft Lochte niet na overvalverzinsel

Opluchting voor de Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte: het verzinsel van een beroving na een uitstapje tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar wordt hem niet strafrechtelijk aangerekend. De rechter in Rio de Janeiro is tot het oordeel gekomen dat de leugens van de zesvoudig olympisch kampioen niet onwettig zijn.

Lochte kwam vorig jaar in opspraak toen hij na een nachtje doorhalen in het Braziliaanse uitgaansleven beweerde dat hij en drie ploeggenoten bij een tankstation waren aangehouden en beroofd door mannen met politiepenningen. Uit politieonderzoek bleek echter al snel dat de zwemmers de overval verzonnen hadden.

Schorsing

De nu vrijgesproken Lochte kreeg vanwege zijn aandeel in het incident wel een schorsing van tien maanden opgelegd door de Amerikaanse zwembond. Die verbanning liep op 30 juni af, maar van de geplande rentree bij wedstrijden in Los Angeles is het afgelopen weekeinde nog niet gekomen. "Ik heb niet genoeg kunnen trainen om hier goed te presteren", motiveerde hij zijn afzegging.

De 32-jarige Amerikaan, die in Rio olympisch goud veroverde op de 4 x 200 meter vrije slag, voegde eraan toe zich te focussen op de Pan Pacific kampioenschappen van volgend jaar. "Dan wil ik in topvorm zijn. Mijn eerste prioriteit ligt nu bij mijn familie", aldus Lochte die een maand geleden vader werd van een zoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl