Tony Kok tekende afgelopen vrijdag het contract bij PSV
NOS NieuwsAangepast

PSV ontslaat e-sporter al na twee dagen vanwege oude tweets

Hij tekende afgelopen vrijdag nog zo vrolijk een contract bij PSV. Maar inmiddels zit e-sporter Tony Kok (23) alweer zonder werk. Nog dezelfde dag doken er oude tweets op, onder meer een uit maart 2012 van Kok, waarin hij over een voetbalwedstrijd tussen Ajax en PSV "Allee boeren zijn homo!" schreef.

Een ouder bericht, uit 2010, stopte hij vol met woorden als "Viezekutte lekkerkutte bruinekutte". Dit taalgebruik ging PSV te ver. De club heeft het contract gisteren ontbonden.

"Het gedrag dat Kok enkele jaren geleden online heeft vertoond, staat dermate ver van de kernwaarden van PSV dat een vervolg van de samenwerking onmogelijk is", schrijft de club in een persbericht.

De boeren in zijn tweet waren een verwijzing naar PSV-spelers en -supporters. De 23-jarige gamer staat bekend als Ajax-fan. Dit was van tevoren wel gedeeld met de PSV en werd niet gezien als een probleem door de club.

Volgens PSV zijn Kok en zijn management "tekortgeschoten" in het delen van informatie over de gamer. De voetbalclub zegt wel degelijk een antecedentenonderzoek te hebben gedaan, maar stelt dat Kok ook zelf informatie had moeten aandragen. "En dat is niet het geval geweest." De club ziet het als een wijze les en gaat op zoek naar een vervanger voor Kok.

Zo ken ik Tony helemaal niet.

manager Delano Limaheluw

Delano Limaheluw, van Koks managementteam, zegt dat de socialemedia-accounts zijn doorgelicht toen PSV interesse toonde in de gamer. "Daarbij zijn deze tweets niet naar boven gekomen. Daarnaast kan Tony zich niet herinneren dat hij dit heeft geplaatst." De e-sporter heeft inmiddels al zijn tweets verwijderd.

De manager zegt Kok heel anders te kennen. "Hij zit nu zes maanden bij ons, zo ken ik hem helemaal niet." Limaheluw ziet het als een wijze les voor Tony en andere e-sporters. "Dit is het beste voorbeeld om uit te leggen dat je echt moet oppassen met wat je plaatst."

Koks manager gelooft nog altijd in de 23-jarige gamer en is ervan overtuigd dat hij een nieuwe plek vindt. "PSV wilde een absolute winnaar, Tony is dat. Volgens Limaheluw is er tussen Kok en PSV geen contact meer geweest. "De directie heeft ons gisteren laten weten dat het contract werd ontbonden. Er is geen ruimte geweest om erover te praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl