Ehbo'ers op een blarenpost bij de Vierdaagse
NOS NieuwsAangepast

'Duizend extra ehbo'ers nodig voor zomerevenementen'

Het Rode Kruis zegt dat er een tekort dreigt aan ehbo'ers voor de jaarlijkse zomerevenementen. De organisatie gaat daarom dit najaar campagne voeren om extra vrijwilligers te werven.

De organisatie heeft nog zeker duizend extra mensen nodig om ook volgend jaar alle evenementen te kunnen bemannen, zegt woordvoerder Belinda van der Gaag.

Vierdaagse

Deze zomer stuurt het Rode Kruis in totaal zo'n 9000 vrijwilligers naar ongeveer 1800 evenementen. Afgelopen weekend waren zo'n 300 vrijwilligers ingezet bij de Zwarte Cross en deze week ruim 700 bij de Vierdaagse.

Volgens Van der Gaag neemt het aantal evenementen snel toe. "Het worden er steeds meer en ze moeten aan steeds strengere veiligheidseisen voldoen. Vroegen ze voorheen tien ehbo'ers voor bijvoorbeeld een festival, dan vragen ze er nu al snel twintig."

De aanwezigheid van ehbo'ers bij evenementen is verplicht en in de vergunning staat per hoeveel bezoekers een ehbo'er nodig is. "Deze zomer redden we het nog, maar op termijn hebben we veel meer handen nodig."

Veel blaren

Ehbo'ers op zomerse evenementen krijgen vooral te maken met blaren. "Niet alleen bij de Vierdaagse, maar ook op festivals zie je veel blaren. Mensen lopen en dansen vaak op verkeerde schoenen, merken we." Ook insectenbeten en alcoholgerelateerde problemen komen vaak voor.

Anderhalf jaar geleden deed het Rode Kruis ook al een oproep voor extra vrijwilligers. Die waren toen vooral nodig voor de instroom van asielzoekers, waardoor er voor evenementen te weinig mensen waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl