Toergids Robert uit Dubrovnik zit zelf in Game of Thrones

Mitra Nazar / NOS
Geschreven door
Mitra Nazar
correspondent Balkan

Toen de cast en crew van Game of Thrones voor het eerst naar Dubrovnik kwamen, was Robert Simic bepaald niet de enige die auditie deed voor een figurantenrol. Honderden Kroaten deden mee. "Bijna iedereen die ik ken zit in de serie", zegt hij, terwijl hij door de poorten van de oude stad wandelt. "Ik herkende zelfs mijn oude scheikundeleraar in seizoen vijf."

De Amerikaanse hit-serie Game of Thrones lanceerde zondag het zevende seizoen. Vandaag is de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ook in Nederland te zien. Fans wereldwijd keken uit naar dit moment. Maar in Dubrovnik, de zuidelijkste stad van Kroatië, wordt de serie met speciale aandacht gevolgd. Veel van de scenes zijn namelijk opgenomen in deze middeleeuwse kuststad.

Tegen een muur leunen

Er zijn maar weinig Kroaten die meer weten van Game of Thrones dan Robert Simic. Hij was figurant in seizoen twee en in het nieuwe seizoen zeven. "Een droom voor elke fan", zegt hij. Simic weet precies in welke scene en welke minuut hij zelf voorbij komt in de serie. "Ik heb van alles gedaan, meestal was ik een gewone middeleeuwse burger", lacht hij. "Ik heb een scene gedaan waarin ik moest leunen tegen een muur, daar was ik heel goed in."

Van figureren word je niet rijk, zegt Robert. Hij verdiende omgerekend 25 euro per dag. "Niemand deed het voor het geld," roept hij uit. "Het gaat om de ervaring. Ik zit in Game of Thrones, dat kan niet iedereen zeggen."

Dubrovnik: Game of Thrones in het echt

Robert heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. "Welkom bij de beste Game of Thrones-tour van Dubrovnik," zegt hij opgewekt. In het hoogseizoen geeft hij drie tours per dag.

Het is negen uur 's morgens, we staan onderaan Fort Lovrijenac. In de serie is dit fort beter bekend als de Red Keep. Vanaf het fort is er weids uitzicht over de oude stad, die voor kenners weer bekend staat als King's Landing.

"We gaan vandaag ontelbare trappen lopen, het wordt ongelooflijk heet, we worstelen ons langs duizenden toeristen en ik laat jullie natuurlijk een duizelingwekkend aantal filmlocaties zien", begint hij. "Het hoort allemaal bij de Game of Thrones-ervaring, je moet wel een beetje lijden." De groep met Ieren, Indiërs en Zwitsers heeft het er allemaal voor over. Stuk voor stuk zijn de deelnemers ook grote fans van van de serie.

Mitra Nazar / NOS

Game of Thrones speelt zich af in een fantasiewereld waarin zeven adellijke families strijden om de ijzeren troon van King's Landing, de plek waar de macht over het fictieve koninkrijk Westeros ligt. De HBO-serie is gebaseerd op de fantasyboeken van George R.R. Martin genaamd Een lied van ijs en vuur.

Robert was een van de eerste gidsen, inmiddels zijn er tientallen reisbureaus die Game of Thrones-tours aanbieden. Naast de inkomsten van de tours, heeft de stad ook flink verdiend aan de opnames van de serie. Voor sommige scenes moesten delen van de stad worden afgesloten, waarvoor restaurants en winkels een dubbele dagomzet vergoed kregen, vertelt Robert. "Mensen wiens huizen in het shot zitten, kregen daar ook voor betaald", voegt hij toe.

Toch heeft Dubrovnik het Game of Thrones-toerisme niet nodig, de stad ziet jaarlijks al 1,7 miljoen vakantiegangers komen. Net als in steden als Venetië en Amsterdam, klagen de inwoners van de stad die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat over de toeristenmassa's. Vooral de toeristen van cruise-schepen die maar weinig geld uitgeven in de stad zijn velen een doorn in het oog.

Twintigers en dertigers

De Game of Thrones-toeristen zijn minder tot last, vindt Robert. De serie heeft juist wat veranderd in de demografie van de toeristen die Dubrovnik bezoeken. "Dubrovnik was jarenlang een overwegend een bestemming voor mensen van boven de vijftig", vertelt hij. "Sinds Game of Thrones zien we veel meer jonge mensen, twintigers, dertigers."

Mitra Nazar / NOS

Drie uur lang leidt Robert de groep langs verschillende filmlocaties, zoals de Red Keep, Blackwater Bay en plekken in King's Landing. Hij kent alle details uit de scenes die er zijn opgenomen en weet precies in welk seizoen wat gebeurde. Onder zijn arm heeft hij een stapel geplastificeerde foto's: stills uit de serie, waarmee hij de locaties illustreert. "Wie herkent deze plek?" vraagt hij de groep bij elke locatie, voordat hij de bijbehorende foto laat zien.

Zwijgplicht

Robert deelt zijn ervaringen als figurant met de groepen die hij rondleidt. Hij vertelt hoe het eraan toe gaat op de set. Hij licht zelfs een tipje van de sluier op over het nieuwe seizoen, waaraan hij vorig jaar december meewerkte.

"Ik mag niet veel vertellen," zegt hij tegen de groep. "Ik heb voor zwijgplicht moeten tekenen. Maar ik zal een kleine hint geven." Vanaf het fort wijst hij naar de kustlijn beneden. "Daar beneden is een scene opgenomen met Jaime en Cercei waarin ze bespreken wat ze voor zich in het water zien... Meer kan ik er niet over zeggen."

De trailer van Game of Thrones seizoen 7