Bewakingsposten Joodse instellingen verdwijnen
Vanaf vandaag worden de bewakingsposten bij Joodse instellingen in Amsterdam een voor een ontmanteld. Ze maken plaats voor camera's waarmee gebouwen als scholen, synagoges en musea worden bewaakt.
De gemeente besloot vorig jaar om de politiehuisjes weg te halen. In een brief aan de gemeenteraad noemt burgemeester Van der Laan het geavanceerde camerasysteem effectiever en efficiënter. Volgens de politie wordt het camerabeeld 24 uur per dag bekeken. Ook blijft de marechaussee de instellingen in de gaten houden.
Afschalen
Het aantal Amsterdamse agenten dat zich bezighoudt met de beveiliging van de Joodse instellingen wordt door deze maatregel gehalveerd, van 58 naar 31 man. Het dreigingsniveau blijft ongewijzigd, schrijft burgemeester Van der Laan in de brief.
De politieposten werden in de zomer van 2014 geplaatst na aanslagen op Joodse instellingen in Kopenhagen en Brussel. Er werden 18 bewakingsposten geplaatst, waarvandaan politieagenten in totaal 31 Joodse instellingen observeerden. Volgens de politie zijn er de afgelopen jaren geen noemenswaardige incidenten geweest.
Rustgevend
De voorzitter van de synagoge, Abby Israëls, vond de aanwezigheid van de politie wel rustgevend. "Maar het feit dat het nodig is, is gewoon erg. Het zou niet nodig moeten zijn," zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
"Als je denkt wat het betekent voor de scholen waar de kinderen iedere dag komen, dan is dat moeilijk. Ze worden ermee grootgebracht, dat heeft natuurlijk toch invloed."
"De dreiging blijft hetzelfde," zegt Israëls, "maar de politie weegt het af en de politie en burgemeester bepalen hoe er gesurveilleerd wordt." Dat gebeurt in samenspraak met de Joodse gemeenschap.
"Ik vond het zelf wel prettig dat die huisjes er waren, maar als de politie zegt dat het met camera's even goed is, dan heb ik er vertrouwen in."