Reuters

In Egypte is een dode gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen krakers en de politie bij de hoofdstad Caïro. Meer dan vijftig mensen raakten gewond, onder wie 37 agenten.

De botsingen begonnen afgelopen weekend toen de politie met bulldozers probeerde illegale woningen te slopen op een eiland in de Nijl ten noorden van de hoofdstad. De krakers gooiden met stenen naar agenten, die reageerden met traangas en rubberen kogels.

Maar vooralsnog weigeren de eilandbewoners te vertrekken. "We zijn hier geboren op het eiland, onze ouders zijn hier geboren. Nu willen ze het verkopen aan de Emiraten om er hotels op te bouwen", zegt Marzouk Hany, een eilandbewoner tegen persbureau Reuters.

"Wij zijn arme mensen", zegt Abdallah Mohamed. "We moeten al moeite doen om eten op tafel te krijgen. We hebben geen problemen met de overheid, maar laat ons gewoon met rust."

Op het eiland al-Warraq heerst veel armoede. Er is een groot gebrek aan voorzieningen als schoon water en goede riolering. Ook zijn er geen fatsoenlijke ziekenhuizen en laat de infrastructuur te wensen over.

De staat heeft in de tijd van president Moebarak al eerder geprobeerd om de bewoners te verjagen, maar die pogingen faalden na hevig verzet. De in 2014 aangetreden president Sisi begon in mei met een nieuwe campagne.

Op de staatstelevisie liet hij weten dat "de wet zou overwinnen". Hij noemde iedereen die grond gebruikt die hen niet toebehoort, "een dief".

STER reclame