Jodie Whittaker
NOS NieuwsAangepast

Na 54 jaar en 12 mannen is Doctor Who nu een vrouw

De BBC heeft een duidelijke breuk met het verleden van een beroemd tv-personage gemaakt. Het personage Doctor Who is nu een vrouw.

Jodie Whittaker is vooral bekend van series als Broadchurch en The Assets. Maar eind dit jaar kruipt ze in de huid van Doctor Who, de excentrieke Time Lord die al sinds 1963 wordt geportretteerd als man.

Whittaker zelf noemt het "overweldigend, als feministe, als vrouw, als acteur. Ik ben iemand die altijd zichzelf uitdaagt en niet laat beperken door wat anderen vinden wat je wel en niet kan zijn."

De BBC had een ware mediacampagne gemaakt van de bekendmaking, gepland net na de mannenfinale van Wimbledon.

Whittaker (35) volgt Peter Capaldi (59) op, de twaalfde acteur die Doctor Who speelde. De serie draait om een eigenzinnige tijdreiziger die strijdt tegen kwaadaardige buitenaardse wezens.

De Doctor sterft nooit, maar regenereert. En dit keer komt hij dus terug als een zij.

Peter Capaldi en Jenna Coleman naast de tijdmachine 'Tardis'

De allereerste Doctor Who was in 1963 in de Britse huiskamers te zien.

In Nederland werd de serie ook bij vlagen uitgezonden door de TROS. Dat was voor het eerst in 1975 en later nog een keer begin jaren 80.

De reeks werd in Nederland overigens voortijdig afgebroken, na klachten van ouders dat de buitenaardse tegenstanders van Doctor Who te eng waren voor hun kinderen.

Kijk hieronder naar alle voorgangers van Jodie Whittaker als Doctor Who:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl