1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS SportAangepast

Roskam: IAAF biedt nog sluiproute naar WK atletiek

De Nederlandse atletiekkampioenschappen in Utrecht hebben dit weekeinde geen nieuwe Oranje-atleten opgeleverd voor de WK in Londen, begin augustus. Aanvankelijk was zondag 16 juli door de Atletiekunie aangemerkt als de laatste dag waarop WK-kwalificatie kon worden afgedwongen, maar de bond heeft nu laten weten dat de deur naar Londen nog niet helemaal dicht zit.

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie geeft toe dat er nog een sluiproute via de internationale atletiekfederatie IAAF is.

Ingewikkelde kwalificatieprocedure

"De kwalificatieprocedure is ingewikkeld internationaal. De IAAF heeft een beoogd aantal deelnemers voor de WK, met een bepaald aantal deelnemers per onderdeel. Dat kunnen er bijvoorbeeld 32 zijn. En daar is ook een limiet aan gekoppeld, die wij hebben overgenomen", legt Roskam uit.

"Iedereen die de limiet haalt, mag sowieso deelnemen aan de WK. Ook al zijn dat er meer dan het aangegeven aantal. Zijn er echter op een discipline minder dan het beoogd aantal atleten die aan de limiet hebben voldaan, dan vult de IAAF het deelnemersveld aan", legt de technisch directeur uit.

Roskam: in bijzondere gevallen kan WK-ploeg uitgebreid worden

De Atletiekunie bepaalt deze week wie er in de WK-ploeg zullen worden opgenomen. "Die namen staan dan ook vast, maar voor de IAAF loopt de kwalificatieperiode een week langer dan voor ons. In theorie is het dus mogelijk dat een van onze atleten voldoet aan de IAAF-eis. En dan gaan we serieus kijken of zo'n atleet nog kan worden toegevoegd aan ons team."

Estafetteploegen

In de WK-ploeg zitten in elk geval drie estafetteploegen. "De 4x100 mannen, de 4x100 vrouwen en de 4x400 vrouwen zijn zeker van de WK. De mannen doen komende zaterdag in Heusden nog een poging op de 4x400 meter om aan de internationale kwalificatie-eis te voldoen", zegt Roskam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl