Mollema soleert op grootse wijze naar ritzege in Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bauke Mollema heeft op overtuigende wijze zijn eerste Touretappe gewonnen. Op dertig kilometer van de streep ging Mollema, die al de hele dag in de aanval reed, er in zijn eentje vandoor waarna hij zijn grootse solo bekroonde met de overwinning.

In aanloop naar de laatste klim, de Côte de Saint-Vidal, een col van de vierde categorie, pakte Mollema maximaal veertig seconden, waarna hij in de beklimming weer iets van zijn voorsprong moest inleveren.

Primoz Roglic, Warren Barguil, Tony Gallopin en Diego Ulissi probeerden met z'n vieren Mollema bij te halen, maar hun aanval kwam te laat. Zij kwamen negentien seconden na Mollema over de meet.

Barguil bijgehaald, aanval Mollema

Mollema maakte met onder anderen Maurits Lammertink en Dylan van Baarle deel uit van de 28 man sterke kopgroep. Warren Barguil reed de voorlaatste klim in z'n eentje op, maar in de afdaling sloten de andere aanvallers bij hem aan. Vlak daarna ging Mollema ervandoor.

Mollema: dit is echt een supergevoel

Froome reed lek, maar behoudt geel

Chris Froome kwam even in de problemen toen hij op 38 kilometer van de finish een lekke band kreeg. Ploeggenoot Michal Kwiatkowski stond zijn wiel af, waarna Froome voor de taak stond een gat van 45 seconden te dichten. Ploeggenoot Mikel Landa hielp zijn kopman terug te keren bij de groep met favorieten.

Froome en zijn grootste concurrenten, onder wie Fabio Aru, Romain Bardet en Rigoberto Urán kwamen bijna zesenhalve minuut na Mollema over de streep.

In de top van het klassement verandert daardoor niets. De voorsprong van Froome op Aru bedraagt nog steeds achttien seconden.

De uitslag van de vijftiende etappe

STER reclame