Tot diep in de nacht hebben Egyptenaren het vertrek van president Mubarak gevierd. Rond vier uur werd het rustiger op het Tahrirplein, enkele duizenden mensen bleven napraten.

De hele avond en een groot deel van de nacht was er sprake van een enorm volksfeest. De mensen dansten, zwaaiden met vlaggen, zongen liederen en staken vuurwerk af. In de straten naar het plein in Caïro stond het verkeer muurvast.

Felicitaties

Ook in veel andere grote steden zijn Egyptenaren massaal de straat opgegaan. In leuzen vroegen de mensen om de berechting van de verdreven president. Verder eisen ze het fortuin dat Mubarak vergaarde. Zijn familie zou goed zijn voor zeventig miljard dollar aan vastgoed en buitenlandse banktegoeden.

In andere landen is het aftreden van Mubarak ook gevierd, onder meer in Tunesië, Marokko en Libanon. Op twitter is Egypte één van de meest besproken onderwerpen. Uit de hele wereld komen felicitaties aan de bevolking.

Mooiste dag

President Mubarak trad gistermiddag af en droeg zijn macht over aan het leger. Op zijn aftreden zijn uit de hele wereld veel positieve reacties gekomen.

Mohammed ElBaradei, die het boegbeeld van de oppositie is geworden, noemde het de mooiste dag van zijn leven. President Obama zei erop te vertrouwen dat de Egyptenaren hun land vreedzaam zullen ontwikkelen tot een democratie. Ook zei hij dat een nieuw bewind wel de Israël-akkoorden moet accepteren.

De Franse president Sarkozy benadrukte dat vrije verkiezingen nu van groot belang zijn. En premier Rutte sprak van een historische gebeurtenis.

De Europese Unie heeft hulp toegezegd bij het komende proces.

STER reclame