Zeno Kieft
NOS SportAangepast

Zeno Kieft, Nederlandse toprugbyer in Frankrijk

Met Tim Visser hadden we al een rugby-Schot, Zeno Kieft kunnen we een rugby-Fransman noemen. Kieft speelt al jaren in de hoogste Franse competitie bij Atlantique Stade Rochelais.

"Het verschil tussen rugby in Nederland en rugby in Frankrijk is zo groot, dat is echt niet normaal. Het is hier heel professioneel. Er zijn drie profdivisies. Daar is Nederland heel ver vandaan", zegt Kieft aan tafel in De Avondetappe.

Rugbyer Zeno Kieft: mijn prioriteit ligt bij de club

Maar hoe komt de 25-jarige Kieft in Frankrijk terecht? "Zeven jaar geleden kreeg ik de kans om in de academie van Rochelais te laten zien wat ik in huis had. Ze hadden me op videobeelden gezien."

Drie jaar op het hoogste niveau

"De academie was heel tevreden. Ik mocht er twee jaar trainen en langzaamaan begon ik ook mee te doen met het eerste team", vervolgt Kieft. "Vier jaar geleden viel er iemand uit en besloot de coach om mij in het eerste team te zetten. Sindsdien moet ik het elk weekend waarmaken."

"Ik heb nu drie jaar gespeeld op het hoogste niveau, waarvan één jaar heel goed. Dit jaar was ik helaas geblesseerd, dus ik hoop dat ik nog een mooie carrière voor me heb."

Zeno Kieft voor zijn club Atlantique Stade Rochelais

Interlands spelen, zoals Visser voor Schotland doet, zit er voor Kieft echter niet in. "Ik ben al voor het Nederlandse team uitgekomen, dus dat gaat er niet meer in zitten."

Het nationale team heeft ook geen prioriteit voor Kieft. "De interlands vallen vaak samen met wedstrijden voor de club. Als ik daar niet speel, neemt iemand anders mijn plek in en moet ik me weer terugvechten. Maar ik gooi de deur niet dicht voor het Nederlands team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl