Het profiel van etappe 15, een rit van ​Laissac-Sévérac l'Église naar Le-Puy-en-Velay
NOS WielrennenAangepast

Etappe 15: gevaarlijke bergrit door het Centraal Massief

Daags voor de rustdag krijgen de renners nog een zware etappe voor de kiezen door het Centraal Massief. Dertig kilometer voor de streep ligt er een berg van de eerste categorie en dertien kilometer voor de aankomst in Laissac-Sévérac moeten ze nog een berg van de vierde categorie over.

Sportjournalist Edwin Winkels verwacht in elk geval geen saaie rit. "Dit is een heel gevaarlijke etappe."

Vind je het verrassend dat Aru zijn gele trui kwijt is?

"De etappe stelde tot de laatste kilometer eigenlijk niks voor en toch verloor Aru meteen 25 seconden. Bovendien zat hij ook nog eens helemaal alleen, er was geen enkele Astana-renner van voren te vinden."

"Eerder in de etappe zat Aru ook al ver weg in het peloton. Zijn ploeggenoten was hij al snel kwijt, dat zag er niet goed uit."

Dat kan dus nog wel een probleem worden voor hem?

"Ja, ik denk dat Aru zich daar heel bewust van is. Het is natuurlijk heel vervelend voor hem dat Jakob Fuglsang heeft moeten opgeven. Hij zal het echt alleen moeten doen tegen vijf Sky-renners en de andere favorieten."

Kan het daarom ook een voordeel zijn dat Aru het geel kwijt is? Ze zijn nu van de verantwoordelijkheid af.

"Klopt, maar toch denk ik niet dat Aru dit bewust heeft gedaan. Daarvoor is een verlies van 25 seconden gewoon te veel. Als hij tien seconden had verloren, had het nog gekund, maar nu zat hij gewoon te ver van achteren."

Aru verliest geel aan Froome, Matthews pakt ritzege

Er waren wat twijfels over de vorm van Chris Froome. Heeft hij die allemaal weggenomen?

"Sky draagt natuurlijk al de hele tijd uit dat Froome de leider van de ploeg is. Er zal veel gepraat zijn met Mikel Landa, maar Froome bewijst in elk geval dat hij scherp is. Ze gaan de Alpen echt in met Froome als kopman."

De dagelijks terugkerende vraag in deze rubriek: gaan we nog Nederlanders zien?

"Nou, het is natuurlijk niet bepaald de Tour van de Nederlanders. We zijn blij met het half-Nederlandse Sunweb, maar die behalen wel de ritzeges met een Fransman en een Australiër."

Is het geen dag voor Bauke Mollema?

"Ik denk het niet, ik heb hem echt zien zwoegen de afgelopen dagen. Hij moest steeds al heel vroeg lossen, misschien mist hij nu als knecht de spanning wel een beetje."

"In de Alpen verwacht ik wel dat zijn ploeggenoot Alberto Contador nog wat gaat aanrichten. Hij zal daar voor een ritzege gaan en Bauke Mollema kan hem daar nog wel steunen."

De Touruitzendingen van zondag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 15: Laissac-Sévérac l'Église naar Le-Puy-en-Velay NPO 1 en NOS.nl
21.14 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
Michel Wuyts, Thijs Zonneveld en Maarten Ducrot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl